Beismerték Merkel lehallgatását

MTI/Index
2013.10.30. 20:16

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) feltörte a Google és a Yahoo közötti kommunikációs csatornákat is - írta szerdán a The Washington Post. A kommunikációs csatornák feltörése lehetővé teszi az NSA számára, hogy hozzáférjen több százmillió felhasználó fiókjaihoz - állította az ügynökség volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva a lap.

A cikk szerint az NSA feltörte azokat a kommunikációs csatornákat, amelyek világszerte összekötik a Google és a Yahoo kommunikációs csatornáit. Ezzel széles körben tudott adatokat gyűjteni, legyen szó e-mail üzenetekről, szöveges, audio vagy videó tartalmakról. Azt írják, hogy az NSA ehhez egy Muscular nevű programot alkalmazott, amit közösen működtet a GCHQ brit társszervezettel. A program segítségével az NSA és a GCHQ meg nem nevezett belépési pontokról egész adatfolyamokat másol le azokon a száloptikai kábeleken, amelyek a Szilícium-völgy két vezető cége között információkat szállítanak.

A Google közölte, hogy nem tudnak arról, hogy az NSA feltörte volna a kommunikációs csatornáikat, de aggódnak a hírek miatt. A Yahoo szóvivője azt állította, hogy szigorúan ellenőrzik adatközpontjaik biztonságát, és azokhoz nem férhet hozzá sem az NSA, sem más kormányügynökség. Keith Alexander tábornok, az NSA igazgatója egy washingtoni tanácskozáson azt mondta, hogy nem tud arról, hogy az ügynökség feltörte volna a szóban forgó kommunikációs csatornákat.

Több tízmillió amerikai

Az NSA több tízmillió amerikai telefonbeszélgetéseit hallgatta le egy titkos bírósági döntésre hivatkozva. Az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok szerint az NSA a PRISM fedőnevű rendszer segítségével a Microsoft, a Google, a Yahoo, a Facebook, a YouTube, a Skype, az AOL, az Apple és a PalTalk internetes óriásvállalatok és szolgáltatások adatforgalmát is megfigyelte. Az érintett cégek többsége, például a Google ugyanakkor élesen cáfolta, hogy ilyen megfigyelés folyna a szolgáltatásain.

Az NSA többek között Hongkongot és Kínát is megfigyelte, de kémkedtek az Európai Unió intézményei és európai vezetők után is. A célpontok között volt Franciaország, Olaszország, Görögország, de Amerika olyan regionális szövetségesei is, mint Japán, Dél-Korea és India. 

Lehallgatták a kancellárt és más német állapolgárokat

Nem sokkal a The Washington Post cikkének megjelenése után az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség igazgatója beismerte Angela Merkel német kancellár lehallgatását. Ezt Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke közölte. A német konzervatív politikus tagja volt annak az EP-delegációnak, amely az elmúlt napokban Washingtonban tárgyalt az NSA nagy felháborodást kiváltó titkos adatgyűjtéséről.

Brok találkozott az NSA vezetőjével, aki elmondása szerint beismerte a kancellár és a német állampolgárok lehallgatását. Mindez egyoldalúan, a német hatóságok tudta nélkül történt.

Berlinben az múlt hét közepén derült fény arra, hogy az NSA lehallgatta többek közt Angela Merkel mobiltelefonját. Előtte pedig Párizsból érkezett hír arról, hogy az amerikai hírszerzés több tízmillió francia telefonbeszélgetést is lehallgatott. Elmar Brok  visszautasította azt az amerikai érvelést, hogy az európai államok és más országok is hasonló hírszerző-megfigyelő tevékenységet folytatnak. "Nem megengedhető, hogy az elkövetett bűnöket mások bűneivel indokolják" - mondta.

Az EP küldöttségét Claude Moraes brit európai parlamenti képviselő vezette. A tárgyalások befejezése után Moraes azt mondta, hogy amerikai féltől további tisztázást várnak, európai részről változatlanul súlyos aggodalmak állnak fel, a bizalmat nem sikerült helyreállítani. A küldöttség találkozott James Clapper hírszerzési igazgatóval is. Ő is megvédte a külföldi vezetők lehallgatását, azt hangoztatva, hogy mindez szokványos, és az európai hírszerzés ugyanezt teszi amerikai "célszemélyekkel".

Ebből a cikkünkből mindent megtudhatnak a botrányt kirobbantó Edward Snowdenről, ebből pedig Merkel lehallgatásának részleteiről. Az ügy nemrég nyilvánosságra került magyar száláról itt írtunk  • Tippek
  • Árfolyam