Ágnes
-1 °C
2 °C

Ingyenes internet lesz Los Angelesben

2013.11.06. 17:03

Los Angeles is beszáll az USA-ban kibontakozó internetháborúba: a Google Fiber és az AT&T fejlesztései után a város bejelentette, hogy mind a 3,5 millió lakosának és üzletének ingyenes internetet ad majd. 

A hálózat sebessége 2 megabit per másodperctől 5 megabit per másodpercig terjed, ami, ha nem is a Google gigabites vonala, de már normális internetezésre alkalmas. Az ingyenes hozzáféréshez valószínűleg reklámokat kapcsolnak majd. 

A fizetős ügyfelek pedig gigabites vonalat kapnak. A projekt tervezése jövő hónapban indul, egyelőre 3-5 milliárdos költségvetéssel számolnak. A város viszont nem támogatná külön költségvetési összegekkel a megvalósítást, azt a nyertes pályázónak kell majd kiviteleznie

Los Angeles szeretné, ha a kiépülő hálózat nyitott lenne más szolgáltatók felé is, akik továbbértékesíthetik. A Google Fiber azért esik ki, mert csak magánszemélyek vehetik igénybe, üzletek nem.

A nyertes tervet három hónapon belül választhatják ki, amit 6-9 hónapos vizsgálat követ, csak ezután indul a megvalósítás.