Új rekord: 59 ezer forintot ér a BitCoin

2013.11.06. 22:07 Módosítva: 2013.11.06. 22:07

269 dollár, azaz 59 ezer forint a BitCoin árfolyama, ez két dollárral több a korábbi, ez év áprilisi rekordnál – írja a Guardian. A BitCoin értéke folyamatosan emelkedett az elmúlt hónapban, korábban viszonylag stabil volt az árfolyam.

Október elején még csak 145 dollárt, azaz 31 ezer forintot ért egy kriptopénz, aki ezen az árfolyamon vett, most majdnem duplaáron adhat el. A drogokkal üzletelő Silk Road weboldal bezárása, mely a BitCoin-gazdaság öt százalékát tette ki, átmeneti krachot okozott, de ebből gyorsan kilábalt az elektronikus pénznem. Azóta olyan nap is volt, amikor 14 százalékot nőtt.

A növekedést többféleképp magyarázzák: egyesek szerint indirekt módon a Silk Road bezárása is segítette a BitCoint, hiszen a kábítószer-rendelős oldal óriási PR-problémát jelentett a pénznemnek. Mások azzal magyarázzák a sikert, hogy a legnagyobb kínai kereső, a Baidu elkezdte elfogadni egyes szolgáltatásainál a bitcoinos fizetést.

Egy harmadik verzió szerint buborék kezd kialakulni a BitCoin-piacon: sok befektető lát fantáziót a pénznemben, emiatt az árak fenntarthatatlanul magasra emelkedhetnek. Áprilisban is történt már hasonló, ezért nem elképzelhetetlen, hogy az új rekordot is hirtelen árcsökkenés követi.

A BitCoint Nakamoto Szatosi álnév alatt alkotta egy programozó, a projekt nyílt forráskódú, és Dan Kaminsky biztonsági szakértő szerint a megvalósítás zseniális. BitCoinhoz digitális bányászat vagy tőzsde útján lehet jutni, előbbi egyre bonyolultabb algoritmusok megoldásán alapul, az utóbbi a hagyományos valuta-kereskedelemhez hasonló. Anonimitása miatt az alvilág kedvelt pénzneme, és riválisai is akadnak a decentralizált digitális pénz piacán.  • Tippek
  • Hírek