Így rangsorolja a Facebook a barátainkat

2013.11.12. 10:06

A Facebook egyik fontos trükkje, hogy hogyan szűri a hírfolyamunkba kerülő bejegyzéseket. Ha az összes ismerősünk és követett oldalunk minden egyes posztja ide kerülne, egy merő káosz lenne az egész üzenőfalunk, percenként tucatjával felugráló új bejegyzésekkel. A Facebook ennek elkerülésére bevet egy titkos algoritmust, ami megállapítja minden új bejegyzésről, hogy az számunkra mennyire lehet érdekes. Ezt az alapján ítéli meg, hogy a bejegyzés szerzőjével mennyire vagyunk közeli viszonyban - minél inkább igen, annál fontosabb lehet számunkra az illető egy-egy bejegyzése vagy kommentje.

A közösségi oldal tehát minden felhasználójáról nyilvántart egy rejtett adatbázist, amiben az összes ismerősét rangsorolja az alapján, hogy milyen szorosnak ítéli meg vele a kapcsolatot. Ez a rangsor állandóan változik attól függően, hogy kikkel beszélgetünk éppen többet, kinek a posztjait lájkoljuk, kommenteljük. Egy indiai programozó, Arjun Sreedharan készített egy scriptet, ami a Facebook-oldalunkról kinyeri az éppen aktuális toplistát. Ön is megnézheti a sajátját, ehhez a következőket kell tennie:

  • Ezt a linket kihúzza a böngészője könyvjelzősávjára: Abrakadabra!
  • Bejelentkezik a Facebook-fiókjába
  • Rákattint a könyvjelző linkjére

A módszer Chrome böngészővel biztosan működik, különféle Firefox-verzióknál hajlamos hibát jelezni, vagy rossz adatokat (minden ismerősünknél ugyanazt a számot) adni a visszajelzések szerint.

Ha minden jól megy, a kattintás után egy hosszú listát kapunk, benne az összes facebookos barátunk nevével, illetve azokéval, akikkel nem vagyunk hivatalosan ismerősök, de olykor meg szoktuk nézni a profiloldalukat. Szerepel itt még az összes lájkolt vagy látogatott Facebook-oldal is, de ezeknél nincsen semmilyen mérőszám, csak annyi, hogy "undefined", vagyis nem definiált.

Az ismerőseink nevei mellett egy-egy hosszú, 14 jegyű tört számot látunk, az értéke általában 0,5 és 0,3 között mozog. Minél kisebb a szám, annál szorosabb a viszonyunk az illető felé a Facebook szerint. Fontos, hogy ez a mérőszám egyirányú kapcsolatot mér, vagyis azt látjuk a toplistából, hogy mi kinek az oldalait nézegetjük, és kinek a bejegyzései érdekelnek, de azt nem, hogy a mi bejegyzéseinket ki követi nagyobb és ki kisebb lelkesedéssel.

A szám önmagában csak a Facebook programozóinak mond valamit, az egyszeri felhasználó számára az egyes ismerősök pontszámai közti összehasonlítás az érdekes, a konkrét toplista, hogy kik is a Facebook szerint a legjobb barátai.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM