Ödön
1 °C
11 °C

Meghalt Szőr Péter

2013.11.13. 09:21
Peter Szor web (1 of 6) kicsi

Az Index több forrása megerősítette, és a McAfee vírusírtó egyik kutatója a családra hivatkozva Twitteren is megírta, hogy tragikus hirtelenséggel meghalt Szőr Péter, világhírű magyar számítógépes biztonsági szakértő, víruskutató. Az értesülést azóta megerősítette Eugene Kaspersky is.

Szőr Péter a világ leghíresebb olyan antivírus-szakembere, akiről nem neveztek el vírusirtót. Dolgozott együtt Eugene Kasperskyvel és John McAfee-val, és több évtizeden át a Norton Antivirus egyik vezető fejlesztője volt. Rengeteg kutatása és több szabadalma volt.

Hazai szakmai körökben Pasteur nevű víruskeresője hozott neki elismerést, melyet 24 évesen eladott az OTP-nek. 1996-ban Finnországba költözött a mai F-Secure elődjéhez, majd 1999-től Los Angelesben a Symantecnél dolgozott.

Szélesebb köröbkben híressé a Vírusvédelem művészetéről című 2005-ös könyve tette (Magyarországon öt évvel később jelent meg), ami azóta is alapműnek számít, sok helyen tankönyvként használják. 

Szőr 2010-ben, az Indexnek adott interjújában megjósolta, hogy a vírusírók következő célpontjai a mobilplatformok és a közösségi oldalak lesznek. Abban az interjúban azt is elmondta, a vírusok írása és terjesztése egyre inkább a szervezett bűnözés kezébe kerül, így az antivírus-szakemberek krémje a maffia személyes ellenségévé válik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?