Meghalt Szőr Péter

2013.11.13. 09:21
Peter Szor web (1 of 6) kicsi

Az Index több forrása megerősítette, és a McAfee vírusírtó egyik kutatója a családra hivatkozva Twitteren is megírta, hogy tragikus hirtelenséggel meghalt Szőr Péter, világhírű magyar számítógépes biztonsági szakértő, víruskutató. Az értesülést azóta megerősítette Eugene Kaspersky is.

Szőr Péter a világ leghíresebb olyan antivírus-szakembere, akiről nem neveztek el vírusirtót. Dolgozott együtt Eugene Kasperskyvel és John McAfee-val, és több évtizeden át a Norton Antivirus egyik vezető fejlesztője volt. Rengeteg kutatása és több szabadalma volt.

Hazai szakmai körökben Pasteur nevű víruskeresője hozott neki elismerést, melyet 24 évesen eladott az OTP-nek. 1996-ban Finnországba költözött a mai F-Secure elődjéhez, majd 1999-től Los Angelesben a Symantecnél dolgozott.

Szélesebb köröbkben híressé a Vírusvédelem művészetéről című 2005-ös könyve tette (Magyarországon öt évvel később jelent meg), ami azóta is alapműnek számít, sok helyen tankönyvként használják. 

Szőr 2010-ben, az Indexnek adott interjújában megjósolta, hogy a vírusírók következő célpontjai a mobilplatformok és a közösségi oldalak lesznek. Abban az interjúban azt is elmondta, a vírusok írása és terjesztése egyre inkább a szervezett bűnözés kezébe kerül, így az antivírus-szakemberek krémje a maffia személyes ellenségévé válik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport