Gusztáv
-4 °C
1 °C

Innen harcol a Microsoft a hekkerek ellen

2013.11.16. 14:06

Redmondban, a Microsoft főhadiszállásán felavatták a cég Cybercrime Center névre hallgató új központját, ahol az online alvilággal próbálják felvenni a harcot. A központban százan fognak dolgozni, a nagyon magasan képzett programozók és hálózati specialisták mellett erős jogi csapat is hadba áll majd, akiknek az lesz a feladatuk, hogy a hekkereket, online kémeket, a vírusok íróit, botnetek építőit, illetve azok megbízóit meg tudják szorongatni más országok hatóságaival együttműködve.

A központban külön egység foglalkozik majd a szerzői jogsértésekkel (magyarul az illegális letöltőközpontokkal), illetve a gyerekpornográfia terjesztőivel. Utóbbiakat a PhotoDNA nevű képelemző technológia fogja segíteni. Egy másik fontos irány, amiben úttörő szeretne lenni a Microsoft specialistáinak csapata, a SitePrint kezdeményezés, aminek célja az internetes szervezett bűnözés feltérképezése, az egyes internetes maffiacsoportok közötti kapcsolatrendszerek felderítése.

Hogy ez mennyire PR-fogás, illetve pszichológiai hadviselés az online bűnözők ellen, nem tudni, mindenesetre a cég által kiadott fotókon a központ ijesztően hitech hangulatot áraszt, simán elmenne bármilyen scifibe egy kémközpont irányítótermének, de akár az Avengers szuperhős-ügynökökkel benépesített SHIELD Helicarriere sem néz ki sokkal menőbben ennél.