Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Németeknél repülhet az új európai drón

2013.11.18. 13:41

A repülőipari és védelmi fejlesztésekkel foglalkozó EADS vállalatcsoport által kifejlesztett Sagitta drón a főalkatrészek sikeres tesztelése után a fejlesztés újabb fázisába lépett, és két év múlva sor kerülhet az első próbarepülésre. A repülőgépet a cég Cassidian nevű részlegének Münchenhez közeli központjában szerelik majd össze. A szerkezet szárnyfesztávolsága 12 méter, a szélcsatornás teszteket már sikeresen elvégezték a szakértők.

Sagitta650
Fotó: defense-update.com

Két évig tartó intenzív tervezői munka után végre elkezdték legyártani a pehelysúlyú szénszálas struktúra első elemeit, és megvannak az alkatrészek összeillesztéséhez szükséges speciális berendezések. Ez a munkafázis legalább egy évet vesz igénybe, így a gép 2014 végén készül el.

A Sagitta Open Innovation Programme elnevezésű projektben iparági szereplők, egyetemek és kutatóintézetek vettek részt. A kutatás célja az volt, hogy továbbfejlesszék a drónokban használt megoldásokat. A közös munka során megtervezték többek között a repülőgép kinézetét, fejlesztették az aerodinamikai képességeit, elkészítették a repülésirányítási-, kommunikációs- és adatfeldolgozó rendszerét, valamint a repülés közbeni tankoláshoz szükséges eszközöket.