Mátyás
-6 °C
1 °C

Katapulttal lövik ki a denevérdrónt

2013.11.20. 10:39

Kisebb taktikai drónok kaphatnak új feladatokat az Egyesült Államok hadseregében, miután a Northrop Grumman sikeresen tudta demonstrálni a katapulttal kilőtt Bat drón támadási képességeit.

A mindössze 3,6 méteres szárnyfesztávolságú, alacsonyan repülő Bat, legfeljebb 110 kilométer per órás sebességre gyorsuló szerkezettel radarok működését zavarták meg a tesztek során. Ez azt jelenti, hogy a Pentagonnak hamarosan olyan lopakodó drónjai lesznek, amelyek az ellenséges radarok zavarásával védelmet tudnak biztosítani más repülők számára. A drónnak köszönhetően a föld-levegő rakétákat irányító rendszerek nehezebben tudják bemérni a légtéren áthaladó repülők útvonalát.


A Bat olyan dolgokat tud, amikre most csak nagyobb és sokkal drágább repülőgépek képesek - mondta George Vardoulakis, a Northrop Grumman alelnöke, aki a közepes hatótávolságú taktikai rendszerekért felel. Úgy véli, a Bat rugalmas és olcsó lehetőség, és ezek fontos szempontok az ügyfeleik szemében.

A Bat korábban is szolgálatban áll, de csak mint megfigyelő eszköz. A Nortrop kevesebb mint két hónap alatt építette bele az új elektronikus támadórendszert. Az eszköz teljesen autonóm, és egy hidraulikus megoldással lehet kilőni a levegőbe, amint az a videón is látható.