Bonifác
10 °C
16 °C

Egy korszak vége: a Winamp halott

2013.11.21. 08:17
winamp
Fotó: winamp.com

2013. december 20. után megszűnik a winamp.com, és a netkorszak meghatározó médialejátszója, a Winamp sem lesz többé letölthető az oldalról, áll abban az üzenetben, ami szerdán jelent meg az oldal tetején. A Winamp első változata 1997-ben jelent meg, sikerét egyebek mellett az akkoriban elterjedő fájlmegosztó hálózatokon feltűnő, hatalmas mennyiségű mp3 hozta meg, illetve az, hogy ingyenes, illetve shareware verzióban tették elérhetővé.

A gyorsan népszerűvé váló program fejlesztőjét az AOL vásárolta fel 1999-ben, a Nullsoft akkor 80 millió dollárt ért. A Winampot jól használható tracklistája, hangszínszabályzója és könnyen testre szabható külseje igen népszerűvé tette, akkoriban az egyik legtöbbször letöltött alkalmazás volt, 2000 júniusában már 25 millió regisztrált felhasználója volt. 

Az újabb verziók folyamatosan érkeztek, bár a hármas után rögtön az ötös következett. A fejlesztők poénja szerint azért, mert senki nem akarja, hogy a felhasználók a Winamp 4 skinekről (a foreskin angol szó jelentése: fityma) beszéljenek.

Ahogy felemelkedését, úgy hanyatlását is az internetes szokások átalakulásának köszönheti: a zenéket egyszerűbb módszerrel elérhetővé tevő netes tartalomszolgáltató alkalmazások, a zenevásárlást alapjaiban megváltoztató iTunes és a Youtube-hoz hasonló videóoldalak egyszerűen visszafogták az igényt egy olyan program iránt, amit warezolt, illetve bedigitalizált zenék lejátszására találtak ki. 

Az Arstechnica értesülései szerint a Winamp annak ellenére szűnik meg, hogy a mai napig évi hatmillió dolláros forgalmat bonyolít, és felhasználói bázisa továbbra is eléri a többmilliós nagyságrendet. A lap a Winampról született korábbi írásokat felidézve azt írja, hogy csak az AOL inkompetenciája és belső harcai vezettek oda, hogy ma nem a Winamp áll az iTunes helyén a médialejátszók népszerűségi listáján. A program jogait az értesülések szerint az AOL hónapok óta árulta, Josh Felser befektető állítólag 5 milliót ajánlott, de az üzletből nem lett semmi.

A dolog érdekessége, hogy sokan még most is a Winamp régi változatait használják, így az nem okoz problémát, hogy az AOL (és a Nullsoft) nem ad ki újabb frissítéseket a jövőben. Aki viszont szeretne magának egy példányt, már csak december 20-ig töltheti le keresgélés nélkül, megbízható forrástól.

Winamp whips llama

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport