Auguszta
-3 °C
2 °C

215 milliós pc, 101 milliós fülhallgató

2013.11.25. 14:26

977 ezer dollárért, vagyis nagyjából 215 millió 716 ezer forintért kelt el az a különleges tervezésű Mac Pro számítógép, amire egy az AIDS, a TBC és a malária ellen harcoló alapítvány javára rendezett jótékonysági rendezvényen lehetett licitálni. A gép dizájnjáért az Apple tervezője, Jony Ive felel, a piros fémhenger mostantól hivatalosan is a világ legdrágább személyi számítógépe. Az eddigi legdrágább amúgy egy gyémántokkal kirakott platina és arany házzal szerelt gép volt, azért 750 ezer dollárt adtak.

A most kalapács alá küldött Mac Pro speciális változata volt annak a sorozatgyártásban készülő géptípusnak, ami valamikor decemberben válik majd elérhetővé. Az csak formájában és belső kialakításában hasonlít majd a rekorder darabhoz: a speciális hűtőrendszerrel felszerelt, 12 magos Intel Xeon alapú gépért három és négyezer dollár közötti összeget kér majd az Apple, a végleges felszereltségtől függően.

Az árverésen nem ez volt az egyetlen érdekes tárgy, volt aranyból készült Apple fülhallgató (101 millió 823 ezer forint), speciális hűtővel együtt adott 1966-os Dom Pérignon pezsgő (20 millió 712 ezer forint), illetve egy egyedi kialakítású Leica Rangefinder fényképezőgép, amiért 398 millió 788 ezer forintnyi dollárt fizetett a nyertes licitáló. A licitre küldött tárgyakat Jony Ive és Marc Newson válogatták ki, és jó részükön még finomítottak is valamennyit, hogy illjenek a Product RED fantázianevű termékvonalba.

Az árverésen kalapács alá került még például egy speciális formatervű asztal, zongora, rohamosztagos sisak A csillagok háborújából, és egy Range Rover terepjáró is. Jony Ive nevét mostanában az Apple mobilos operációs rendszerének újratervezésével kapcsolatban lehetett hallani, de ő a cég dizájnért felelős vezetője, korábban szinte minden termékcsoport külsejébe beleszólt már. Steve Jobs spirituális partnerként tekintett rá, 2012-ben lovaggá is ütötték.