Kilencezer pornósztár követett egy tinilányt

2013.11.26. 11:48 Módosítva: 2013.11.26. 11:49

Olivia, a San Diegó-i tini furcsa dolgot vett észre a Twitterén: egyszer csak elkezdte követni harminc pornósztárnak kinéző twitterező.

guys wtf 30 PORNSTARS JUST FOLLOWED ME WHATS HAPPENING
(srácok, mi a fene, 30 pornósztár követ, mi történik)

A barátai ugratni kezdték: biztos azt szeretnék, hogy te is ezt a foglalkozást űzd. Kicsit elment a géptől, nem sokkal később már nem harminc, hanem 9 ezer pornós követte. Nem igazán értette a jelenséget, az Atlantic újságírójának viszont felkeltette a figyelmét a téma, és nyomozni kezdett. 

Észrevette, hogy a meghökkent diákon kívül főleg hírességeket követnek a furcsa Twitter-fiókok gazdái: az ESPN sportcsatornát, a Phoenix Mars-járót vagy éppen a ReutersScience-t. Nem ez volt az egyetlen furcsaság: Olivia újdonsült követőinek leírásában ilyenek voltak: „Hardcore social media scholar bacon ninja” (hardcore közösségi média tudós szalonna nindzsa). 

Az újságíró szerint ezek nagy valószínűséggel robotok, nem pedig valódi pornósztárok. A leírásokat más, valódi Twitter-fiókoktól lopják, a fotók pedig azért pornósztárok, vagy legalábbis úgy néznek ki, hogy minél több ember visszakövesse ezeket a Twitter-csatornákat, és ettől még valódibbnak nézzenek ki. Ezzel ugyanis nagyobb hatékonysággal tudnak reklámozni, a botok célja ugyanis ez: bár sokáig csak követték a a tinit, egy idő után üzeneteket kezdtek küldeni. Ezekben az a közös, hogy a tweevip.com oldalt reklámozzák (nem ajánlott rákattintani). 

Az újságíró annak is utánanézett, mi van az oldal mögött: felhívta az oldalon megadott telefonszámot, ahol a Casting360.com (erre sem érdemes kattintani) ügyintézője jelentkezett. A reklámügynökség elvileg filmekhez keres szereplőket, statisztákat, illetve összekötik a keresletet a kínálattal. Ehhez regisztrálni kell, először 1,98 dollárért, majd havonta magától megújuló fizetéssel 34,90 dollárért. 

Itt van az átverés: az oldal ajánlatai egyértelműen komolytalanok, vagy egyszerűen hazugságok. A Twitter is így gondolta, ugyanis egy idő után törölték Olivia pornós követőit, az élet visszaállt a rendes kerékvágásba. A tinilány is visszatért szokásos témáihoz, első megkönnyebbült üzenetként ezt írta a mikroblogra:

WHY DO PEOPLE FEED THEIR BABIES LEMONS
(miért etetik az emberek a babáikat citromokkal)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM