20 ezer pornónéző adait adta ki bíróság

2013.12.15. 20:51

Speciális felszólítólevelet (cease and desist) kapott 20 ezer pornónéző, akiknek az IP-címét a Redtube pornóoldalról azonosították, miután a német bíróság kiadta személyes adataikat egy szerzői jogok megsértésével kapcsolatos ügyben. A pornóoldal látogatóitól egyenként 250 eurót (75 ezer forint) követelnek.

A leveleket az Urmann + Collegen ügyvédi iroda küldte ki ügyfelei nevében, akik szerint a szerzői jogvédelem alatt álló pornóvideóikat engedély nélkül töltötték fel az oldalra. Az ügyvédi iroda azt kérte a bíróságtól, hogy a Deutsche Telekom adja ki annak a több tízezer személynek a nevét, akik megnézték a videókat, mivel nemcsak a feltöltő, hanem ők is jogot sértenek.

Az ügyben Christian Solmecke ügyvéd 600 érintettet képvisel, akiket figyelmeztetett, hogy ne fizessék be a bírságot. Több ügyvéd szerint a bíróság hibát követett el: azért fogadták el az ügyvédi iroda kérését, mert azt hitték, hogy a netezők le is töltötték a videókat, pedig csak streamingről volt szó (ilyenkor a videók csak ideiglenesen tárolódnak el a számítógépeken), ami Németországban nem jogsértő.

A U+C a címekért 89 kérvényt nyújtott be a bíróságnak, ebből a bíróság 62-t elfogadott, 27-et pedig elutasított. Solmecke szerint ez azért fordulhatott elő, mert több bíró foglalkozott az üggyel, akik közül néhányan tisztában voltak a streaming és a letöltés közötti különbséggel, mások pedig nem.

Az eset veszélyes precedens: ha a döntést helyben hagyják, előfordulhat, hogy valakit megbírságolnak, mert megnézi Robbie Williams egyik videóját a Youtube-on, amit engedély nélkül töltöttek fel az oldalra.

Christian Hopper bírósági szóvivő elmondta, hogy a bíróság tisztában van a döntéssel kapcsolatos kritikákkal, és nagyon komolyan veszik az ügyet: mindenki fellebbezésével foglalkoznak, aki úgy érzi, hogy adatait tévedésből adták ki.

Az eset után több érintett emailben kapott felszólítást további bírság fizetésére más, pornóvideók szerzői jogával bíró cégektől.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport