Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Lesz-e Nemzeti Szűrőprogram?

2013.12.18. 16:25

Az új, kiskorúak védelmét szabályzó törvények értelmében 2014. július elsejétől az internetszolgáltatók kötelesek lesznek ingyenes szűrőprogramokat biztosítani minden előfizetőjüknek. Ezek a „könnyen telepíthető, magyar nyelvű” szoftverek elméletileg a 18 éven felülieknek szóló tartalomtól óvhatják meg a fiatalabb felhasználókat. A tartalomszolgáltatóknak korábban is biztosítani kellett ezt a lehetőséget, az Indexen a korhatáros tartalom előtt minden alkalommal megjelenő szövegben található a programra mutató link.

Nincs még pontos kép

Megkerestük a hazai szolgáltatókat azzal kapcsolatban, hogy milyen új kötelezettségeket ró rájuk ez a feladat. A kapott válaszok alapján kiderült, hogy bár a végleges szöveget az érintettek még nem ismerik, és a törvényt még nem hirdették ki (a köztársasági elnök még nem írta alá), így a feladatokkal kapcsolatban is csak tippjeik vannak.

A ki nem hirdetett tervezet például nem tartalmaz pontosan megfogalmazott elvárásokat a szűrőszoftverekkel kapcsolatban, de életre hív egy Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal nevű szervezetet, ami majd kidolgoz ajánlásokat. A hozzánk eljuttatott, de még nem kihirdetett törvény szövegezése szerint „a Kerekasztal ösztönzi а szolgáltatókat az összehangolt szűrőszoftver-politika kialakítására és elősegíti е tevékenységük körében az önszabályozó jellegű együttműködésüket”. 

A tervezetből az is kiderült, hogy a Hatóság (valószínűleg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) pályázati úton anyagilag is támogathatja a szolgáltatók szűrőprogram-fejlesztését, ha a tervezett szoftver megfelel a Kerekasztal ajánlásainak, illetve ha az egyéni előfizetők mellett a nyilvános könyvtárak és köznevelési intézetek is tudják használni, természetesen ingyen.

Támogatás vagy személyre szabott „ajánlás”?

A szolgáltatóknak a tőlük kapott válaszok alapján két lehetséges út látszik. Az egyik, hogy a pályázatok valóban segítik a használható szűrőprogramok létrejöttét, a másik, hogy egy egyelőre ismeretlen szereplő csak a Kerekasztal ajánlására vár, hogy előálljon a „Nemzeti Szűrőszoftver 1.0”-val. 

Az egész internetes szűrés érdekessége amúgy, hogy a világban már sok más kormány és szervezet is próbálkozott hasonlóval, általában kínos bukás, de legalábbis megkérdőjelezhető kicsengésű eredmény lett a vége. Los Angelesben például vissza kellett szedni a középiskolásoknak kiosztott iPadeket, mert a diákok nagyon hamar rájöttek, hogy kell kijátszani a szűrőt.

Ez mindjárt felveti azt a kérdést is, hogy milyen eszközökre készüljenek szűrőprogramok, hiszen egyre több fiatal mobilon és tableten internetezik. Sőt, okostévékben és játékkonzolokban is van böngésző. Nagy-Britanniában központilag vezette be egy szolgáltató azt a szigorítást, hogy az előfizetőnek hivatalosan is jeleznie kell, ha szeretne pornót nézni, alapból ugyanis tiltják ezt a lehetőséget.

Van már ilyesmi

Egyes hazai szolgáltatóktól egyébként már most is le lehet tölteni szűrőket, a Telenornak külön, tizenéveseknek szóló kampánya van a biztonságos netezésről, és a UPC-nél is több hasonló anyag készült már.

A tervezet a tartalomszolgáltatók felelősségét is növeli. Az új szabályozás életbe lépése után az internetes tartalmat szolgáltató cégeknek, illetve azoknak, akik ezt bérbe véve tesznek ki tartalmat a netre, meg kell adniuk egy olyan elérhetőséget, ahol kérdéses esetben a hatóságok elérik az üzemeltetőt. Ez például jogellenes tartalmak levételénél könnyítheti meg az eljárást, bár arról egyelőre nem tudni részleteket, hogy pontosan milyen hatóság és milyen végzés birtokában szólíthat fel erre. Ráadásul az sem látszik, hogy működne ez a valós problémák, vagyis a látszólag vagy fizikailag is külföldi szervereken, szolgáltatóknál futtatott oldalak esetén. Pillanatnyilag is van lehetőség amúgy a kérdéses tartalmak jelentésére, pont az NMHH által működtetett, talán nem épp a legszerencsésebben elnevezett Internet Hotline nevű oldalon.

A harmadik fontos rész lehet a törvényben, hogy a számítógépes játékokat csak a megfelelő korhatár-besorolás jelzésével lehetne csak forgalomba hozni. Megkérdeztük az egyik legnagyobb hazai forgalmazót arról, milyen változásra kell készülni, de mint kiderült, egyelőre ők sem tudnak sokat arról, mit is vár el tőlük a törvény. A játékok dobozán már most is szerepel az Egységes Európai Játékinformációs Rendszer besorolásának megfelelő életkori megjelölés, illetve a kifogásolható tartalom jellegére utaló piktogram, így hacsak valami speciális, magyar rendszer nem váltja ezt le, akkor a játékboltok már több éve teljesítik az elvárásokat.