Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Kétmilliárdos bírság a Family Guy-kalóznak

2014.01.03. 11:26

Bő 10,5 millió kanadai dollár, azaz majdnem 2,2 milliárd forint büntetést szabott ki a torontói szövetségi bíróság egy férfira, aki 2008 óta futtatta a Watch The Simpsons Online (WTOS) illetve Watch Family Guy Online című weboldalakat. Az oldalakon YouTube-szerű beágyazott videók formájában lehetett megnézni a két népszerű rajzfilmsorozat aktuális epizódjait, miután azok lementek a tévében, de még mielőtt megjelentek volna dvd-n. Egyik oldal sem tárolt jogsértő tartalmat, csak a lejátszó szoftvert biztosította a videókhoz, és a megfelelő linkeket a kalózanyagok eléréséhez. Ma már egyik oldal sem működik, de a leállításukig összesen 87 millió látogatójuk volt.

A rajzfilmek jogtulajdonosa, a Fox tévécsatorna 2010 óta kergette különféle jogi csatornákon az oldalt fenntartó, Joecool6101 álnéven futó illetőt, és tavaly októberre sikerült is bíróság elé állítania őt. Pontosabban ezt éppen nem sikerült, Joecool ugyanis nem ment el a perre, így a bíróság a távollétében rótta ki rá a büntetést, ami egyébként a legmagasabb a hasonló típusú ügyek történetében. A bíró azzal indokolta a törvényben rögzített, lehető legmagasabb büntetési összeget, hogy az egész ügynek elrettentő erőt kell mutatnia a hasonló kalózok felé. A bírság összege egyébként úgy jött ki, hogy jogsértésenként, vagyis online illegálisan megnézhető sorozatepizódonként 13 888 dollár kártérítést állapított meg a bíró a Fox javára.

Joecool a Torrentfreak megkeresésére azt mondta, nem tudja kifizetni a büntetést, és a magáncsőd intézményébe menekül. Az egész perről pedig az a véleménye, hogy az olyan, mintha atombombát vetettek volna be egy légy lecsapásához.

Az amerikai tévék nagy része egyébként már évek óta azt a gyakorlatot követi, hogy okostelefonos, illetve tabletes appokon, vagy a weboldalukon keresztül ingyen megnézhetővé teszik a sorozataik friss epizódjait az adásba kerülés másnapján - igaz, ezek a verziók ugyanúgy reklámokkal vannak meg-megszakítva, mint a tévében leadottak.