Twittel a cápa, ha túl közel jön

2014.01.03. 10:08

A helyi kormány kutatói Nyugat-Ausztráliában 338 cápát szereltek fel akusztikus jeladóval, amik figyelik, hol járnak éppen az állatok. Ha a megjelölt cápák fél mérföldnél közelebb vannak a partokhoz, riasztás fut be a számítógépes rendszerbe. 

A Surf Life Saving Western Australia Twitterrére automatikusan kiírják, mekkora méretű a cápa, milyen fajta, és nagyjából hol van. A parton lévők így a mobiljukon, gyakorlatilag valós időben értesülhetnek a veszélyről, ami életmentő lehet. 2011 óta Ausztráliában volt a legtöbb halálos cápatámadás, hat az elmúlt két évben, legutóbb pedig novemberben.

Chris Peck, a Surf Life Saving Western Australia vezetője szerint a jelölőrendszer sokkal gyorsabb minden más, tradicionális riasztórendszernél. A megjelölt cápákat tudósok is figyelik majd: tigriscápákat, cetcápákat és nagy fehércápákat jelöltek meg.

A kormány korábban azt tervezte, hogy levadássza és megöli a parthoz túl közel merészkedő cápákat. Tudósok azonban pont az akusztikus jeladókkal bizonyították be, hogy az állatok mobilak, nagyon sokat utaznak, ezért valószínűleg nem lenne értékelhető hatása a programnak, úgyis jönnének újak, távolabbról.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM