Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiszállhat a Google a robotversenyből

2014.01.25. 17:00
schaft
Fotó: SCHAFT Inc

Azt pletykálják, hogy a Google ki akar szállni a Pentagon által támogatott DARPA Robotics Challenge (DRC) nevű versenyből. A webkereső vállalat korábban jelezte, hogy nem érdeklődik a hadsereg pénzügyi forrásai iránt.

Hogyan kerülhetett a Google az amerikai hadsereg látóterébe? Elsősorban a Boston Dynamics felvásárlásával, a menő két- és négylábú robotokat kifejlesztő cég ugyanis a Pentagon támogatását élvezte. Erre azonnal ráugrott a nemzetközi sajtó, és a Google új hadiipari kapcsolatairól kezdtek cikkezni, ami rossz fényt vet a webkeresési bizniszben nyomuló cégre.

A Google a DRC-be egy másik felvásárlással, a tokiói SCHAFT révén szerzett belépőjegyet. Világszerte több csapat, köztük a SCHAFT is olyan humanoid robotok kifejlesztését tűzte ki célul, amely helytállna egy katasztrófavédelmi szituációban, azaz képes terepen haladni, autót irányítani és szerszámokat használni. A Boston Dynamics is sok szálon kötődik a versenyhez, több csapat az általa kifejlesztett humanoid Atlas robotra építi fejlesztéseit.

A SCHAFT és az S-One nevű humanoidja ráadásul elsőként végzett a múlt hónapban megrendezett versenyen, amivel további egymillió dolláros támogatást szerezhet a DARPA-tól, és egyértelműen esélyes a 2 millió dolláros fődíj elnyerésére.

Ha a Google valóban kiszáll, akkor végre megszakíthatja a kapcsolatot a hadsereggel, aminek pénzügyi támogatására momentán nincs rászorulva. Ez utóbbit támasztja alá az iRobot esete is: a cég ötezer robotot szállított le az amerikai hadseregnek, de eladott körülbelül 8 millió háztartási robotot is, és 2012-ben ezekből az autonóm porszívókból és fűnyírókból származott a cég bevételének 82 százaléka. Bár egységre vetítve nagyobb nyereséget garantál a hadiipar, a lakossági felhasználók piaca összességében több pénzt hoz, mert sokkal nagyobb méretű.

A Google nem fogja felmondani a Boston Dynamics meglévő szerződéseit, folytatja az Atlas fejlesztését és leszállítja a megrendelt gépeket a DRC résztvevőinek, tehát továbbra is érezhető lesz a jelenléte. Az viszont elképzelhető, hogy a SCHAFT csapatával olyan komoly tervei vannak, hogy az ott dolgozó mérnökök hamar elfeledkeznek a versenyen az elmulasztott győzelemről.