Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Az Angry Birdsszel is halászott adatot az NSA

2014.01.27. 22:42

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a brit kormány megfigyelőszolgálata, a GCHQ több népszerű okostelefon-alkalmazáson és a Google Mapsen kerszetül is hozzáfért a használók személyes adataihoz – közölte a Guardian.

Olyan titkos dokumentumok szivárogtak ki, amik bizonyítják, hogy a két ügynökség többek közt az 1,7 milliárdszor letöltött Angry Birds játékkal gyűjtött adatokat a használók neméről, koráról, tartózkodási helyéről, pénzügyi helyzetéről, gyerekeik számáról vagy iskolázottságáról. Olyan programokat fejlesztettek, amik a népszerű, ártatlannak tűnő szivárogtató alkalmazásokat használták ki, hogy rengeteg személyes adatot begyűjtsenek. Az átlagos telefonhasználók, de még a profibbak sincsenek tudatában, mennyi személyes adatot küldenek ki, amikor az appokat használják, és hogy ezekhez az NSA hozzá tud férni.

Az Angry Birds gyártója, a Rovio azt közölte, hogy nem volt tudomása arról, hogy az NSA és a GCHQ adatokat halászik tőlük.

Nem csak a Rovio játékáról derült ki ilyesmi. "Aki az okostelefonján használja a Google Mapset, valójában adatot szolgáltat a titkosszolgálatoknak arról, hogy hol tartózkodik" – áll egy 2008-as, most előkerült jelentésben. De a jelentés szerint a mobil képfeltöltésre használt alkalmazások is rengeteget metaadatot közölnek a használóról, amiket az ügynökségek begyűjtöttek.

A New York Times egy 2012-es titkos GCHQ-dokumentumot idéz, ami szerint a felhasználó politikai nézete és szexuális orientációja is kiderülhetett ilyen alkalmazásokból. A Facebookot, a LinkedInt, a Flickrt és a Twittert is azok közé a programok közé sorolják, ahonnan a két ügynökség adatokat szerzett. A lap vádjaira az NSA azt válaszolta, hogy az amerikai polgárokról nem gyűjtöttek így adatokat, mivel ők nemzetközi hírszerzési feladatot látnak el.