Friderika
10 °C
18 °C

Lezajlott minden idők legnagyobb űrcsatája

2014.01.31. 11:37

A többszemélyes videojátékok történetének legnagyobb PvP (player versus player, játékos-játékos elleni) csatája zajlott le az Eve Online számítógépes játékban. A sci-fi világban játszódó Eve Online egyik különlegessége, hogy a havidíjat a játék virtuális valutájával is be lehet fizetni teljesen legálisan, így az ISK (így hívják a játék pénzét) gyakorlatilag dollárra váltható, ezáltal pedig minden játékban megvehető űrhajónak valós pénzben kifejezett értéke is van. A B-R5RB szektorbeli mészárlásban becslések szerint 300-330 ezer dollárnak megfelelő értékű űrhajó veszett oda, vagyis a csatában részt vevő játékosok 70-75 millió forintot lőttek szitává és robbantottak atomjaira.

Az Eve Online világában a játékosok hatalmas, több száz, akár több ezer fős szövetségekben küzdenek a galaxis feletti uralomért. A játék több ezer naprendszerének egyike a B-R5RB, ahol a gigászi csata kialakult a hét elején. Az egész egy roppant banális hibából indult ki, a rendszer gazdája, a Pandemic Legion nevű szövetség elfelejtette befizetni a szokásos fenntartási díjat a játékbeli rendőrségnek, így a rendszer hivatalosan gazdátlanná vált. A rendszer nagyon fontos helynek számított az Eve világában, mivel a Pandemic Legion itt állomásoztatta a teljes hadiflottáját. A szövetség legnagyobb játékbeli riválisa, a CFC/RUS (utóbbi a szövetséget alkotó orosz játékosokra utal) rögtön lecsapott a hibára, és a teljes haderejét ide vezényelte, hogy megtámadja a védelmének nagy részét hirtelen elveszítő flottát, amire a Pandemic is segítséget kért az összes létető szövetségesétől.

A csata összesen 21 órán át tombolt, 7500 játékos vett részt benne, a Twitch.tv online streamjén pedig több mint 12 ezren követték a harcot. A játék legnagyobb és legértékesebb űrhajójából, a Titánból 75 veszett oda (ezeknek darabja több ezer dollárba kerül), összesen több mint 4000 űrhajó semmisült meg. A csatát egyébként a támadók nyerték, bár eleinte a védekező fél állt jobban, de elkövették azt a hibát, hogy elhamarkodottan összpontosították a tűzerejüket az oroszok zászlóshajójára. Ez a hajó sokkal jobban állta a sarat, mint az várható volt, és mire sikerült a pajzsait áttörni, az oroszok öt kulcsfontosságú hadihajót is megsemmisítettek a túloldalon.