Ágnes
-1 °C
2 °C

Trollkodtak vele, bosszúból szupersztár lett

2014.02.03. 12:03

Négy évvel ezelőtt még teljesen átlagos, kicsit frusztrált kaliforniai tinédzser volt Bethany Mota, aki nagyon bepöccent azon, hogy az egyik barátja piszkálni kezdte az interneten. Ez mindent megváltoztatott. Mota eleinte úgy gondolta, hogy elmenekül a világ elől, majd meggondolta magát, és ennek az ellenkezőjét tette. Kiállt a világ elé a bevásárlásairól szóló videóival (angol nyelvterületen az "haul video" néven ismerik), és néhány év alatt a tinik divatdiktátora, milliók által követett szupersztár lett belőle. Az ázsiai körútján készült videóban rajongói pont úgy sikítoznak, mintha Justin Beiber állna a színpadon.

Youtube-csatornájára 4,8 millió néző iratkozott fel, többen, mint Lady Gagáéra. A Twitteren csak 1,15 millió követője van, de 2,2 millió néző kíváncsi az Instagramon megosztott képeire, amivel egymaga több embert mozgat meg, mint a Vogue, az Elle, a Marie Claire, a Glamour és a Cosmopolitan összesen.

Csajos csacsogás 

Mota felemelkedése a Youtube szépészeti közösségében kezdődött. Négy éve töltötte fel első videóját egy bevásárlásáról. Nagyszerű témaválasztás, mert minden kislányt ezek érdekelnek: melyik rúzs nem kenődik el, hogyan mutat az emberen az a csinos kis szoknya a H&M-ből. Sikeres pedig azért lett, mert nem a különleges dizájnerbutikokban kapható drága ritkaságokra vadászik, hanem olyan termékeket néz, amit a tinik meg is tudnak venni maguknak, többek közt a Forever 21, Urban Outfitters, H&M és Aéropostale boltjaiból.

Fontos tényező még a sikerében a természetes szépsége, és hogy hiteles személy: nem volt operatőre és sminkese, nem egy divatlap szerkesztője dirigált neki, és az ingyenes termékmintákat sem kedveli. Egyszerűen megveszi, ami megtetszik neki, és a saját kis szobájában bemutatja legfrissebb szerzeményeit.

Persze ma már sokkal többet keres, mint amennyi zsebpénzt egy átlagos amerikai tinédzser elkölthet. Mota nem árulta el, mekkora a bevétele, de a Youtube hirdetési rendszere és a nézők száma alapján akár 40 000 dollárt, azaz 9 millió forintot hazavihet. Havonta. Ezen felül már van egy szerződése az Aéropostale divatcéggel, amely Bethany Mota márkanéven dobott piacra ruhákat és kiegészítőket. A Business Insider által megkeresett szakértők úgy tudják, a kiskereskedelmi árból nagyjából 6 százalékos részt kapnak a névadó hírességek.

Érdemes megnézni a lány néhány videóját, amiket ő maga vág meg. Az első, 2009-es felvétel még nagyon amatőr, egy rakás frissen megvett cuccon hever a kamerája, és a félhomályban alig látni, hogy mit akar megmutatni nekünk. De már akkor, 13 évesen is tudta, hogyan kell kifestenie magát. Azóta több száz videót készített, kitartóan plázázik a nézők kedvéért, és más tartalmakat is kínál. Időnként sminkelési tanácsokat ad, barkácsol, jelmezt készít, és 2010-ben elindított egy személyes videocsatornát, amin az élményeiről, utazásairól számol be. Ennek is van már 1,6 millió követője.

Tanítani lehetne

A tizennyolc éves lány valószínűleg bármelyik amerikai elitegyetemen meg tudná fizetni a tandíjat, de ez a kérdés egyelőre nem foglalkoztatja. "Nem akarom magukra hagyni a nézőimet. Nekem az a legfontosabb, hogy mindig tweeteljek, képeket és videókat osszak meg velük, hogy beszélgessek velük és megismerjem őket. Nélkülük nem lennék ebben a helyzetben, és meg akarom adni nekik, amit látni akarnak" - fogalmazta meg Mota a Business Insidernek.

A lány tehát tovább posztolgat a neten, szórakoztatja a rajongóit, és időnként – szigorúan csak a megkeresett pénzéből – értékes ajándékokat sorsol ki közöttük. Olyan részletes és pontos ez a marketing stratégia, hogy tananyag lehetne belőle az üzleti iskolákban.

Megvádolhatjuk Bethany Motát, hogy csak pózol, de azt el kell ismerni, hogy mindezt nagyon ügyesen teszi. Annyira természetesen és meggyőzően rajong a termékek iránt, hogy ő lehetne az amerikai fogyasztói társadalom királynője. Még bőven van ideje kimenekülni ebből a rózsaszín elefántcsonttoronyból, bár az nem biztos, hogy érdemes.