Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bizonyították, hogy károsak a trollok

2014.03.06. 13:04

A New York Times számolt be a kísérletről, amiben a több mint 1100 résztvevő egy fiktív tudományos hírt olvasott el egy nanoezüstnek nevezett technológiáról, annak felhasználási területeiről és lehetséges veszélyeiről: kiváló antibakteriális hatásai lehetnek, viszont szennyezheti a vizeinket is. A tanulmány a Journal of Computer-Mediated Communication című szaklapban jelent meg.

Az alanyok fele egy olyan verziót olvasott, ahol a poszt után kulturált hangnemben vitatkozó kommentek szerepeltek, a másik fele olyat, amiben a személyeskedés és az anyázás ment, mint az szokott az interneten általában. A kommentek hossza és lényegi tartalma nem különbözött, csak a durvákat csúnya szavakkal rakták tele. 

Az eredmények egyszerre voltak meglepőek és kiábrándítóak: amikor az olvasók véleményeit összegezték az cikk tartalmáról, kiderült, hogy a durva kommentek erősen befolyásolták az olvasottak befogadását, sokkal negatívabban álltak hozzá az emberek az alapcikkhez. A kommentek azon nem változtattak, hogy alapvetően mit gondolunk valamiről, aki negatívan állt hozzá, nem változtatott ezen és fordítva, viszont akik a durva kommenteket olvasták, sokkal szélsőségesebben kezdtek el gondolkodni a témáról.

A felmérések szerint az amerikaiak hatvan százaléka keres tudományos híreket az interneten, így egyáltalán nem mindegy, mivel találkoznak a cikkek alatt. Nem csoda, hogy egyre többen tiltják a hozzászólási lehetőséget.