Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Matematikai díjat kapott a torrentezés technológiai háttere

2014.03.19. 15:47

A Microsoft Research munkatársa, Leslie Lamport kapta meg a 2013-as A.M. Turing-díjat, ami a számítástudomány Nobel-díjának felel meg. A 250 000 dolláros bónusszal járó díjat Lamport az elosztott számítási rendszereket összehangoló szoftverekért kapta. Vagyis olyan megoldásokért, amelyek nélkül nem működne sem a World of Warcraft, sem a Bittorent.

A most 73 éves szakember az SRI International és a DEC cégeknél kezdte pályafutását, és olyan algoritmusokat fejlesztett ki, amelyek javították a számítógépes rendszerek teljesítményét, megbízhatóságát. Egyik legismertebb munkája a Paxod algoritmus, amelynek többek közt a Google és a Bing webkeresők működésében is fontos szerepe van. Ennek segítségével a számítógépes hálózatok meghibásodás esetén is folytatni tudják a munkát. 

A logikai óra protokoll kifejlesztésében is fontos szerepe volt: ez garantálja, hogy egy számítási folyamat lépései akkor is megfelelő sorrendben történjenek meg, ha egyes lépések különböző számítógépen futnak le.