Jolán
2 °C
4 °C

Az NSA a Huawei után kémkedett

2014.03.24. 11:54

A Der Spiegel német lap és a New York Times Edward Snowdentől származó titkos dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy az NSA a pekingi vezetés és a Huawei távközlési vállalat ellen is kémkedett.

A Verge szerint az ügynökség a cég hálózati eszközeihez fért hozzá, ahonnan bizalmas információkat szerzett meg. Megfigyelték például Huawei felsővezetőit is.

A 2010-es Shotgiant fedőnevű akció azonban nem csak a cég megfigyeléséből állt: a dokumentumok szerint kínai vezetők munkahelyeit is megfigyelték, sőt nyomon követték a legfontosabb katonai alakulatokat is.

A Reuters hírügynökség hétfői beszámolója szerint a kínai külügyminisztérium szóvivője a rendszeres sajtótájékoztatón magyarázatot követelt az Egyesült Államoktól a Huawei távközlési vállalat központi szervereinek feltöréséről szóló sajtóértesülésekről.

Az esetről a Huawei Technologies MTI-nek hétfőn eljuttatott közleménye leszögezi: amennyiben az állítás valósnak bizonyul, a Huawei határozottan elítéli vállalati hálózatának feltörését és az ott zajló kommunikáció megfigyelését.

A Huawei elítél minden olyan tevékenységet, ami veszélyezteti a vállalati hálózatok biztonságát és kész nyílt, transzparens módon együttműködni minden kormánnyal, szakmai és ágazati szervezettel, valamint a felhasználókkal a globális hálózati biztonságot fenyegető veszélyek elhárításában.

Az USA korábban többször vádolta a Huaweit kémkedéssel.