Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csillagárnyékolót fejleszt a NASA

2014.03.24. 14:15

A NASA animációt készített a csillagárnyékolója prototípusáról: a hatalmas szerkezetet arra tervezték, hogy blokkolja a csillagok vakító fényét, így a jövő teleszkópjai lefényképezhetik majd a bolygókat.

Az óriási napraforgó kinézetű űreszköz egy napon majd Föld-szerű kőzetbolygók fotózására lesz alkalmas. A prototípus a NASA Jet Propulsion Laboratoryban készül.

A Kepler űrtávcső már rengeteg Föld-szerű exobolygót, legalábbis potenciális jelöltet felfedezett, azonban ennél még tovább kell finomítanunk a képet, hogy valóban megtaláljuk a lakható bolygókat.

A kutatók szerint ezért a következő lépés maguknak a bolygóknak a fényképezése. Ehhez viszont kezdeni kell valamit a csillagokból áradó rengeteg fénnyel, erre jó az egyelőre starshade-nek hívott szerkezet.