Google Glasst használ egy amerikai kórház

2014.03.24. 15:46

A bostoni Beth Israel Deaconness Medical Center (BIDMC) nem aprózza el, ha fejlesztésről van szó: az ambulancián Google Glasst viselnek az orvosok. A kórház az élen járt a kiterjesztett valóság alkalmazásában.

2013 decembere óta négy orvos visel narancssárga Google Glasst, emellett több mint tíz munkatárs is részt vesz a tesztelésben. A rendelési helyiséget hatalmas QR-kódokkal rakták tele. A Glassokon a kórház saját, módosított szoftvere fut.

GoogleGlass 2014 35
Fotó: Steven Horng / MD MMSc at BIDMC

Amikor egy beteg megérkezik, a megfelelő QR-kód megjelenik az orvosnak, aki leolvassa a szemüveggel, és máris látja az összes fontos adat anélkül, hogy a laptopjára, pécéjére kellene merednie. 

Az orvosok szerint ez a megoldás eléggé szokatlan, de fenn tudják tartani a szemkontaktust, és ez még mindig jobb, mint a képernyőkbe temetkezni. Az eszköz még csak tesztelési fázisban van, de volt már rá példa, hogy nagyon hasznosnak bizonyult: az egyik orvoshoz súlyos agyvérzéssel hoztak be egy beteget, a Glass pedig azonnal kiírta, hogy a páciens mire allergiás, így az orvos időt nyert, gyorsabban beadhatta a vérzést csökkentő szert.

Biztonság okokból a BIDMC módosította a Glasst: minden Google-összetevőt kicseréltek, így nem jut el adat a Google szervereihez, mindent a kórház tűzfalán belül marad.   • Hírek