Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Google Glasst használ egy amerikai kórház

2014.03.24. 15:46

A bostoni Beth Israel Deaconness Medical Center (BIDMC) nem aprózza el, ha fejlesztésről van szó: az ambulancián Google Glasst viselnek az orvosok. A kórház az élen járt a kiterjesztett valóság alkalmazásában.

2013 decembere óta négy orvos visel narancssárga Google Glasst, emellett több mint tíz munkatárs is részt vesz a tesztelésben. A rendelési helyiséget hatalmas QR-kódokkal rakták tele. A Glassokon a kórház saját, módosított szoftvere fut.

GoogleGlass 2014 35
Fotó: Steven Horng / MD MMSc at BIDMC

Amikor egy beteg megérkezik, a megfelelő QR-kód megjelenik az orvosnak, aki leolvassa a szemüveggel, és máris látja az összes fontos adat anélkül, hogy a laptopjára, pécéjére kellene merednie. 

Az orvosok szerint ez a megoldás eléggé szokatlan, de fenn tudják tartani a szemkontaktust, és ez még mindig jobb, mint a képernyőkbe temetkezni. Az eszköz még csak tesztelési fázisban van, de volt már rá példa, hogy nagyon hasznosnak bizonyult: az egyik orvoshoz súlyos agyvérzéssel hoztak be egy beteget, a Glass pedig azonnal kiírta, hogy a páciens mire allergiás, így az orvos időt nyert, gyorsabban beadhatta a vérzést csökkentő szert.

Biztonság okokból a BIDMC módosította a Glasst: minden Google-összetevőt kicseréltek, így nem jut el adat a Google szervereihez, mindent a kórház tűzfalán belül marad.