Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Ezért jó űrügynökségnél dolgozni

2014.03.30. 18:12

Az Európai Űrügynökségnél terveztek egy joystickkel és gesztusokkal vezérelhető robotot, amit nyáron fog tesztelni a Nemzetközi Űrállomás legénysége. A vezérlőrendszert és a robotot kimondottan bolygófelszíni munkákra tervezték.

A tervezők „touchy-feely” melléknévvel próbálták jellemezni a robot vezérlését. Ez nagyjából az érintésérzékenységre utal, de ez megtévesztő hasonlat: a távvezérlésű robotnak nagyjából annyi köze van egy tapiképernyős telefonhoz, mint egy Rolls-Royce-nak a Zaporozsechez.

A joystick magát a robotot irányítja – amit direkt alacsony tömegvonzású helyszínekhez terveztek –, a jobb karra húzható szenzorokkal pedig a sokfunkciós robotkart irányíthatjuk.

Ha szeretnénk távvezérléssel eltávolítani egy csavart, leheletfinom mozdulatokkal utánozhatjuk az ehhez szükséges mozdulatokat. A műveletet viszont már a robot fogja elvégezni.

A jövő bolygókutatásainál előfordulhat, hogy egy idegen bolygó felszínén távvezérléssel kell irányítani a robotokat a bolygó körüli pályáról. Ez elég közel van a valós idejű kézi vezérléshez, nincs jelentős késlekedés. [...] Így az emberi leleményesség is érvényesülhet, csak épp az emberi landolás kockázatai és költségei nélkül.

– írja az Európai Űrügynökség hivatalos sajtóközleménye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!