Judit
3 °C
7 °C

Mivel telefonálnak a világ urai?

2014.03.31. 13:44

Évekig minden magára valamit is adó vezető politikus BlackBerryt használt. Barack Obamának, az Egyesült Államok elnökének most sincs sok választása, biztonsági okokból most sem használhat másmilyen mobilt. A világ egyik vezető politikusaként a telefonon nem csupán egy titkos jelszót kell megadni. Ennél sokkal fontosabb megvédeni az ott lévő és átmenő adatokat amatőr és profi hekkerektől.

Az a tény, hogy egy ország vezető politikusa milyen telefont használ, marketing szempontból nagyon jó az adott cégnek. Érthető, hogy a világ két legnagyobb, okostelefonokat gyártó cége, az Apple és a Samsung sem akar kimaradni a remek lehetőségről. A két gyártó már kopogtat is a nemzetbiztonsági hivatalok ajtaján.

Mint említettük Barack Obama BlackBerryt használ, szinte egyik első elnöki teendője volt még 2009-ben, hogy harcolt a biztonsági szolgálattal, hogy megtarthassa. Az amerikai kormány másik fontos politikusa, Hillary Clinton szintén. A Guardian összeszedte, hogy a többi nagyhatalom vezető politiusainak milyen telefonjuk van.

Angela Merkel német kancellár mobilja tavaly októberben került az érdeklődés középpontjába, amikor kiderült, hogy az amerikai NSA megfigyelte a kancellár telefonját. Angela Merkel két mobilt használ egyszerre, egy Nokia 6260 Slide modellt magáncélra, hivatalos tevékenységéhez pedig egy BlackBerry Z10-et kapott.

Vladimir Putyin orosz elnök kérkedik azzal, hogy nincs mobiltelefonja. Oroszország miniszterelnöke épp ellenkezőleg, Dmitrij Medvegyevet nagy Apple-rajongóként ismerik. Az iPhone 4 első tulajdonosai között tudhatta magát, maga Steve Jobs adott neki egyet a még nem is árusított mobilból, amikor Medvegyev a Szilícium-völgyben járt.

François Hollande francia elnök is iPhone-párti, neki iPhone 5-ös készüléke van. Állítólag ezen tartja az állandó kapcsolatot szeretőjével, Julie Gayet-el. Ugyanakkor elnöki iPhone-ja csak magánhasználatra van fenntartva, hivatalos ügyeit nem ezen intézi. Elődjének, Nicolas Sarkozynek BlackBerryje volt.

Érdekes még, hogy milyen mobilja van a külvilágtól elzárkózó észak-koreai diktátornak. Tavaly januárban találgattak erről a médiában, amikor egy fotó alapján úgy tűnt, hogy HTC okostelefont használ. A dél-koreai média szerint Kim Dzsongun főleg családtagjait és a párt vezetőit hívja mobilon. A 25 milliós országban nagyjából kétmillió előfizetés lehet, a szolgáltatók főleg saját márkás készülékeket adnak el, amelyeket Kínában gyártanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?