Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Megint elsült az amerikaiak szuperfegyvere

2014.04.09. 09:22

Az amerikai haditengerészet 2005 óta dolgozik a railgun nevű fegyveren. Ez röviden összefoglalva egy olyan ágyú, amiben a lövedéket nem valamilyen kémiai reakcióból nyert energia (például puskapor elégésével keletkező forró gáz) löki ki a csőből, hanem elektromágneses úton gyorsul fel. 2010-ben egyszer már majdnem leállították a fejlesztést, de végül aztán csak eljutottak egy olyan prototípushoz, ami igen látványosan bizonyítja, hogy mennyi értelme van a munkának.

A fegyverrel azóta több próbalövést is leadtak, az utolsóról most adtak ki egy videót. Ezen jól látszik, ahogy a fegyver kezelője betölti a leválóköpenyes lőszert a cső hátuljába. A köpeny a cső elhagyása után szinte azonnal leválik, így a gyorsítás segítését követően nem akadályozza a lövedéket a repülésben. Emellett az újratöltési folyamatából kimarad az ürítés lépése, mert a lőszernek nincs a fegyverben maradó hüvelye, így a tűzgyorsaság is növelhető.

A lövedék a fegyvert gyártó BAE Systems szerint 7500 méteres másodpercenkénti sebességgel hagyja el a 12 méter hosszú csövet. Ahhoz, hogy ezt a sebességet elérjék, egymillió ampernyi áram adja a lendületet.

Megint elsült a railgun

A fegyverrel több probléma is van amellett, hogy a tervek szerint akár 90-180 kilométer messzire is célzott lövést lehet vele leadni. Az egyik, hogy a nagy sebességgel mozgó lőszer nagyon igénybe veszi a fegyvert magát, a súrlódás okozta hőtágulás mind a lőszert, mind a csövet károsíthatja. A másik, hogy a railgun csak az igazán nagy méretű hadihajókon fér el. Maga a fegyver még nem is igényel túl sok helyet, viszont a lövéshez szükséges elektronika és áramfejlesztő eszközök együtt már komoly méretűek. Az első hajó, amire felszerelik majd, a USNS Millinocket nevű, Spearhead-osztályú katamarán lesz. A felszerelésre 2016-ig kell várni, és ekkor is csak az éles tesztek kezdődnek meg.