Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Ilyen lesz az új Call of Duty

3X6u3FL
2014.05.05. 17:44
Valójában fogalmunk sincs, milyen lesz az új Call of Duty. Az előző részektől a folyamatosan rekordokat döntökető eladási adatok ellenére annyira nem voltunk elragadtatva, de annak alapján, amit az új epizód, az Advanced Warfare trailerében láthattunk, akár piszok jó is lehet.

A Call of Duty egyjátékos kampánya az elmúlt években egyre jobban háttérbe szorult; a játékosok többnyire a sokjátékos csaták, és nem a néhány órás sztori miatt vették meg. Ezúttal, úgy tűnik, nagy hangsúlyt fektetnek a történetre is. Leigazolták például Kevin Spaceyt, aki csont nélkül hozza a House of Cardsban játszott karakterét, a végletekig cinikus és romlott politikus Frank Underwoodot – valószínűleg épp ezért kérték fel a szerepre.

A kedvcsináló trailert egyébként május 1-jén töltötték föl a Youtube-ra. Azóta több mint 12 millióan látták, és  ötpercenként több tízezerrel nő a megtekintések száma.

A történetről egyelőre annyit tudni, hogy a PMC-kről (private military corporation), vagyis a kormányok által nem ellenőrzött magánhadseregekről van szó. A játékot fejlesztő Sledgehammer Games ígéretesnek tartja a témát, ami egyébként a valóságban is létező jelenség; a Vice magazinnal közösen készített videóban például az egyik legnagyobb PMC, az amerikai Blackwater vezetője is megszólal.

Az új Call of Duty a PMC-k totális világuralmát mutatja be, de a helyzet a valóságban szerencsére nem annyira súlyos, mint azt a játék sejteti. Ahogy az Uproxx cikke is írja, az ENSZ kifejezetten tiltja a tagországainak a magánhadseregek támogatását - más kérdés, hogy ezt az egyezményt az USA soha nem írta alá.

A PMC-k túlkapásairól ma is vitatkoznak a bíróságok és az akcióiknak általában elég rossz visszhangja van. Pont a Blackwater volt az, aminek egy kommandója egy bevetés után 17 halott civilt is hátrahagyott. Hogy pontosan mi történt, még nem tudni, az ügy még mindig a bíróságon van.

Az Advanced Warfare tehát a magánvállalatok, a magánhadseregek és az államok fölött álló, az erőszakmonopóliumot megtörő szervezetekről szól. Izgalmas téma, a játékfejlesztésen belül mások is ügyesen belenyúltak már – remélhetőleg a Sledgehammernek is sikerülni fog. A sokmillió eladott példány mindenesetre idén novemberben is borítékolható.