Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Döglött bálnát próbáltak eladni a neten

2014.05.06. 17:38

Az interneten bocsátotta árverésre egy partra vetődött ámbráscet tetemét egy kanadai halászfalu, mivel nem állnak rendelkezésére megfelelő eszközök a test eltávolítására. Az eBay azonban leállította az árverést, mondván: az értékesítés a szabályokba ütközik, az internetes oldalon ugyanis mind az élő, mind a halott állatok árusítása tilos.

A bálna tetemére egyébként hétfőig már tucatnyi ajánlat érkezett, a legmagasabb kétezer dollár (mintegy 440 ezer forint) volt, írja az MTI.

A 12 méteres ámbráscet teteme egy hete sodródott partra az új-fundlandi St. George községben. Az ezerfős falu saját bevallása szerint nem rendelkezik a megfelelő eszközökkel ahhoz, hogy eltávolítsa az oszlásnak indult tetemet, a kanadai halászati hatóság pedig visszautasította a segítségnyújtást. A falu vezetősége az oszlás következtében fellépő erős bűztől tartva döntött az árverezésről, bár Peter Fenwick polgármester azt mondta: „ingyen is odaadnánk a bálnát, ha a felelősséget is átvállalnák érte”.

A hideg időnek köszönhetően a tetem még jó állapotban van, s a polgármester most abban reménykedik, hogy sikerül felkelteni valahol a nagyvilágban egy múzeum érdeklődését a bálna iránt.

Két másik új-fundlandi falu is hasonló gondokkal küzd, miután két kék bálnát mosott náluk partra a víz. Az egyik állat teste az oszlás során felfúvódott, ezért a robbanás veszélyétől tartanak Trout River falu lakói. Egy ontariói múzeum szakértőket küld a térségbe, hogy biztonságba helyezzék és a tudomány rendelkezésére bocsássák a veszélyeztetett fajok listáján is szereplő állat tetemeit.