Európai Bíróság: az internetnek is tudnia kell felejteni

2014.05.13. 13:01

Az uniós csúcsbíróság keddi döntése értelmében az embereknek joguk van eltűntetni a nyomaikat az internetről. Ez azt jelenti, hogy bárki megkérheti a webes keresőcégeket, hogy töröljék a találatok közül a kényes információkat.

A luxembourgi székhelyű Európai Bíróság (EB) ezzel eldöntötte a vitát a szabad véleményközlés pártolói és a magánélet támogatói között, akik régóta azt hangoztatják, hogy az internetnek is tudnia kell felejteni. 

Egy spanyol férfi ügye miatt foglalkozott a kérdéssel az EB. A férfi a spanyol adatvédelmi ügynökséghez nyújtott be panaszt, mert a Google keresőtalálatai közt megtalálható volt a fizetésképtelenség miatt elvesztett lakásának aukciós adata, és szerinte ezzel a webkereső megsértette a magánszférához, privacy-hoz való jogait.

Ez csak egy abból a száznyolcvan hasonló spanyol esetből, melyekben a panaszosok mind azt kérik a Google-től, hogy törölje a személyükhöz fűződő információkat. A vállalat azonban mostanáig ellenállt, mert ezt cenzúraként értelmezte.

Való igaz, hogy ha valakinek a személyes adata fent van egy weboldalon, akkor először az adott oldal üzemeltetőjét kell megkeresni, és csak ezután érdemes a webkeresőhöz fordulni. A bíróság azonban egyértelművé tette: az internetes keresők felelősek a személyes adatokon elvégzett műveletekért.  • Hírek
  • Csok