Lukács
1 °C
14 °C

Puha mackót nyomtatnak 3D-ben

2014.05.16. 11:40

Eddig durvább eszközök kerültek ki a 3D-nyomtatókból, például rakétahajtóművek alkatrészei és lőfegyverek, de az újabb printerekkel már finomabb tárgyakat is le tudunk gyártani.

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói fejlesztették ki a gyapjúfonalból apró mackókat nyomtató gépet, abban bízva, ami látszólag nem tud sokkal többet egy szövőszéknél, de benne rejlik a lehetőség, hogy a fonallal együtt az elektronika is bele kerüljön a pihe-puha nyomtatott tárgyakba. A kutatók célja, hogy a testünket monitorozó szenzorokat ne csak durva okosórákba és merev karperecekbe tudjuk beépíteni, hanem rugalmas és kényelmes ruhákba is.

Puha plüssmackót nyomtat a Disney

Puhább dolgokat szeretünk a testünk közelében tartani – mondta Scott Hudson, a printert kifejlesztő csoport vezetője. Nyomtatójuk eredetileg csak olvadt műanyaggal működött, de a fejet lecserélték egy fonalat vezető tűre, és persze átprogramozták a vezérlését, mert a fonalat másképp kell egybefűzni, mint az olvadt műanyag rétegeket.

Most a kutatók manuálisan helyezik be az elektronikát a mackókba, nyomtatás közben, de már dolgoznak azon, hogy printer a fonál mellett más anyagokat is bele tudjon szőni az anyagba. Azt is meg kell oldani, hogy a nyomtató ne lyuggassa ki az elektronikát, illetve a kemény beültetett eszközök ne törjék el a tűt.