Gyöngyi
4 °C
14 °C

Az Uber a világ legértékesebb startupja

2014.05.26. 11:16

500 millió dolláros tőkeinjekciót kap a magát a taxizás jövőjeként aposztrofáló San Francisco-i startup cég, az Uber. A befektető ezért a pénzért cserébe a cég 4 százalékos tulajdonrészét kapja meg, ami az Uber teljes értékét 12 milliárd dollárra teszi. Ezzel a cég a Wall Street Journal startup-toplistájának, a milliárd dolláros klubnak az éllovasa lesz. Jelenleg még három startup cég ér a világon 10 milliárd dollárt: a kínai telefongyártó Xiaomi, az online tárhelyszolgáltató Dropbox, és az internetes lakáskiadásban és bérlésben utazó Airbnb.

Az Uber alapötlete egyszerű: egy okostelefonos alkalmazással egy gombnyomással hívhatunk magunknak Uber-taxit, térképen látjuk, éppen hol jár, majd ha elvitt a célpontunkhoz, az alkalmazás a GPS által mért adatok alapján kártyás utalással elintézi a fizetést is (borravaló adására nincs lehetőség). A 2010-es indulás óta már 36 országban, összesen 100 városban működik, Magyarországhoz legközelebb Münchenben és Milánóban próbálhatjuk ki.

A cég a menetdíjakból 20 százalék jutalékot vesz le, a befektetők becslése szerint 2015-ben már évi 1,5 milliárd dolláros forgalma lehet. A legnagyobb befektetője egyébként a Google, aminek az önvezető autói egyébként is jól passzolhatnak a cég hosszú távú terveibe.

Érdekesség, hogy a mostani 12 milliárdos értékeléssel az Uber értéke abba a nagyságrendbe emelkedett, ahol a legnagyobb autókölcsönző cégek vannak: a Hertz (12,8 milliárd) és az Avis (5,8 milliárd).