Az iráni bíróság beidézte Mark Zuckerberget

2014.05.27. 15:29

Egy iráni bíró beidézte Mark Zuckerberget, a Facebook alapító-vezérigazgatóját, hogy válaszoljon néhány magánszemély által feltett vádra az Instagram és Whatsapp alkalmazásokkal kapcsolatban. Ezek állítólag sértik a felhasználók személyes jogait.

A bíróság a biztonság kedvéért el is rendelte a két alkalmazás blokkolását. Persze erősen kétséges, hogy Mark Zuckerberg megjelenik az iráni bíróságon, hiszen az Egyesült Államok és Irán között nincs kiadatási egyezmény. Ennek ellenére az elmúlt években iráni bíróságok többször is kiadtak hasonlóan nevetséges idézéseket.

Egy másik iráni bíróság a múlt héten elrendelte az Instagram teljes blokkolását szintén személyiségi jogokra hivatkozva. Ennek ellenére teheráni felhasználók gond nélkül tudják használni a képmegosztót. Ez előfordul néha Iránban, hivatalosan blokkolt oldalakat is el lehet érni a gyakorlatban.

A Facebookot már régóta tiltják Iránban, a YouTube és a Twitter is hasonló sorsra jutott. Ennek ellenére néhány magas rangú állami tisztségviselő, például Mohammad Javad Zarif külügyminiszter aktívan twitterezik. A hatalmon lévők tehát gond nélkül elérik a tiltott oldalakat. De a fiatalokat sem kell félteni, proxy szervereken vagy más kerülőutakon ők is kikerülik a blokkolást.

Mark Zuckerberg amúgy nem először kerül ekkora bajba, négy évvel ezelőtt Pakisztánban akarták halálra ítélni. Akkor azzal vádolták, hogy ő tette lehetővé iszlámellenes tartalmak megosztását a Facebook létrehozásával.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM