Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Saját műholdflottát épít a Google

2014.06.02. 11:23

A Wall Street Journal azt írja, a Google saját műholdflottát tervez az űrbe juttatni, összesen egymilliárd dollár értékben. A 180 műhold alacsony Föld körüli pályán keringene, és ezek mindenhová eljuttatnák az internetet.

A cikk Google-közeli forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a cég már műholdgyártót megkeresett, hogy tőlük toborozzon munkaerőt a projekthez. A munkacsoportot állítólag Greg Wyler, az O3b Networks alapítója vezeti; őket a Google már korábban is támogatta. A cég épített már 680 kilós műholdat is, de a mostani, kisebb gépek csak 110-120 kilósak lesznek.

A WSJ-nek nyilatkozó forrás szerint a teljes beruházás összköltsége a hárommilliárd dollárt is meghaladhatja, ha a Google felülvizsgálja a hálózatot, és a világ behálózásához szükséges műholdak számát.

Vezeték nélküli internetszolgáltatással több cég is kísérletezik:

  • A Project Loont szintén a Google futtatja; ezzel ballonokat juttatnának a légkörbe, amik nagy magasságból sugároznák szét a jeleket.
  • A Titan Aerospace áprilisban jelentette be, hogy napelemes drónokat terveznek, amit vezeték nélküli internetkapcsolat létesítéséhez használnának.
  • A Facebook márciusban bejelentett, önállóan működő drónjai 20 kilométer magasságból biztosítanák a netkapcsolatot.