Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Saját műholdflottát épít a Google

2014.06.02. 11:23

A Wall Street Journal azt írja, a Google saját műholdflottát tervez az űrbe juttatni, összesen egymilliárd dollár értékben. A 180 műhold alacsony Föld körüli pályán keringene, és ezek mindenhová eljuttatnák az internetet.

A cikk Google-közeli forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a cég már műholdgyártót megkeresett, hogy tőlük toborozzon munkaerőt a projekthez. A munkacsoportot állítólag Greg Wyler, az O3b Networks alapítója vezeti; őket a Google már korábban is támogatta. A cég épített már 680 kilós műholdat is, de a mostani, kisebb gépek csak 110-120 kilósak lesznek.

A WSJ-nek nyilatkozó forrás szerint a teljes beruházás összköltsége a hárommilliárd dollárt is meghaladhatja, ha a Google felülvizsgálja a hálózatot, és a világ behálózásához szükséges műholdak számát.

Vezeték nélküli internetszolgáltatással több cég is kísérletezik:

  • A Project Loont szintén a Google futtatja; ezzel ballonokat juttatnának a légkörbe, amik nagy magasságból sugároznák szét a jeleket.
  • A Titan Aerospace áprilisban jelentette be, hogy napelemes drónokat terveznek, amit vezeték nélküli internetkapcsolat létesítéséhez használnának.
  • A Facebook márciusban bejelentett, önállóan működő drónjai 20 kilométer magasságból biztosítanák a netkapcsolatot.