Vendel
6 °C
19 °C

Telefon is, tablet is, laptop is, mi az?

2014.06.03. 09:12

A tajvani Computex korábban a pécés hardveripar legfontosabb vására volt, de a kiállítók ma már nemcsak számítógépeket mutatnak be, hanem tableteket és telefonokat is. Az Asus pedig úgy döntött, hogy nem érdeklik a kategóriák, és bemutat egy laptoppal egybeépített tablettel egybeépített okostelefont. Kicsit zavaros a kép? Segítünk. A Transformer Book V a világ első olyan hordozható eszköze, amelyben három eszköz és két operációs rendszer egyesül.

1
Fotó: asus.com

Először is van egy 12,5 colos hibrid tablet, amelyben erősebb Intel Core processzor van 4 GB RAM-mal, 128 gigás háttértárral, Windows 8.1 operációs rendszerrel. Van a készletben még egy 5 colos okostelefon is, alacsony energiafogyasztású, négymagos és 64 bites Intel Atom (Moorefield) processzorral, 4G LTE csatlakozóval, valamint Android 4.4-es operációs rendszerrel. Ezt az okostelefont a tabletbe lehet csúsztatni. Amikor minden alkatrészt összedugunk, végül egy billentyűzetes és érintőkijelzős laptopot kapunk, aminek a fedlapján kidudorodik egy okostelefon. A telefon androidos kezelőfelületét a Windows 8.1-ben is meg tudjuk jeleníteni, vagy akár átállhatunk teljes kijelzős Androidra is.

Így összesen öt eszközt kapunk egy csomagban:

  • Windowsos laptop
  • Windowsos tablet
  • Androidos laptop
  • Androidos tablet
  • Androidos okostelefon

Őrület. Az Asus jól kicseszett a piackutatókkal, akik folyamatosan azt számolgatják, hogy idén év végéig mennyi pécé, tablet és okostelefon talál vevőre, a Transformer Book V-t ugyanis nehéz lesz egy kategóriába besorolni.

clke
Fotó: asus.com

A 0,8 kilós tablet kicsit nehéz a pehelysúlyú médiafogyasztó tabletekhez, a majdnem csak feleilyen nehéz iPad Airhez és az Xperia Tablet Z2-höz képest, de az Asus gépében komolyabb munkavégzésre is alkalmas Intel processzor van, 12,5 colos HD IPS kijelzővel és a 128 gigabájtos tárhely is nagynak számít - ezt ráadásul további 1 terabájttal megtoldhatjuk, ennyi fér el a billentyűzetes dokkolóban.