Jolán
2 °C
4 °C

Telefon is, tablet is, laptop is, mi az?

2014.06.03. 09:12

A tajvani Computex korábban a pécés hardveripar legfontosabb vására volt, de a kiállítók ma már nemcsak számítógépeket mutatnak be, hanem tableteket és telefonokat is. Az Asus pedig úgy döntött, hogy nem érdeklik a kategóriák, és bemutat egy laptoppal egybeépített tablettel egybeépített okostelefont. Kicsit zavaros a kép? Segítünk. A Transformer Book V a világ első olyan hordozható eszköze, amelyben három eszköz és két operációs rendszer egyesül.

1
Fotó: asus.com

Először is van egy 12,5 colos hibrid tablet, amelyben erősebb Intel Core processzor van 4 GB RAM-mal, 128 gigás háttértárral, Windows 8.1 operációs rendszerrel. Van a készletben még egy 5 colos okostelefon is, alacsony energiafogyasztású, négymagos és 64 bites Intel Atom (Moorefield) processzorral, 4G LTE csatlakozóval, valamint Android 4.4-es operációs rendszerrel. Ezt az okostelefont a tabletbe lehet csúsztatni. Amikor minden alkatrészt összedugunk, végül egy billentyűzetes és érintőkijelzős laptopot kapunk, aminek a fedlapján kidudorodik egy okostelefon. A telefon androidos kezelőfelületét a Windows 8.1-ben is meg tudjuk jeleníteni, vagy akár átállhatunk teljes kijelzős Androidra is.

Így összesen öt eszközt kapunk egy csomagban:

  • Windowsos laptop
  • Windowsos tablet
  • Androidos laptop
  • Androidos tablet
  • Androidos okostelefon

Őrület. Az Asus jól kicseszett a piackutatókkal, akik folyamatosan azt számolgatják, hogy idén év végéig mennyi pécé, tablet és okostelefon talál vevőre, a Transformer Book V-t ugyanis nehéz lesz egy kategóriába besorolni.

clke
Fotó: asus.com

A 0,8 kilós tablet kicsit nehéz a pehelysúlyú médiafogyasztó tabletekhez, a majdnem csak feleilyen nehéz iPad Airhez és az Xperia Tablet Z2-höz képest, de az Asus gépében komolyabb munkavégzésre is alkalmas Intel processzor van, 12,5 colos HD IPS kijelzővel és a 128 gigabájtos tárhely is nagynak számít - ezt ráadásul további 1 terabájttal megtoldhatjuk, ennyi fér el a billentyűzetes dokkolóban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?