Az USA-nak önirányító puskagolyója is van

2014.07.14. 15:09

Az amerikai hadsereg kifejlesztett egy olyan lőszert, ami azt követően is képes a röppályája változtatására, hogy már elhagyta a fegyver csövét. Az .50 kaliberes lőszer a Pentagon fejlesztéseit összefogó DARPA nevű szervezet műhelyéből került ki, egy olyan projekt eredményeképp, amelynek célja a mesterlövészpuskák új generációjának kifejlesztése.

Az EXACTO elnevezésű program lényege, hogy olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amik növelik a mesterlövészek hatékonyságát. Ennek részeként készült el az irányított lőszer prototípusa. A megoldás lényege, hogy a lőszerben lévő adatfeldolgozó elektronika folyamatosan figyeli a lézerfénnyel megjelölt célpontot, és ha kell, kis szárnyakkal módosítja a röppályát repülés közben.

EXACTO Demonstrates First-Ever Guided .50-Caliber Bullets

A korábbi tesztekről készült videón látszik, ahogy a nyomjelző lövedék egy darabig arra repül, amerre eredetileg a puska csövét célozták, aztán irányt változtat és becsapódik a jelölt célba. A DARPA szerint az ilyen lőszer főleg a szeles időjárásban segíthet, de az sem akadály, ha a célpont elmozdul, amíg a lőszer a puska és a becsapódás közti távolságot megteszi. Természetesen a lőszer túl drága lesz ahhoz, hogy a speciális mesterlövész-egységeken kívül bárki más is rendszeresen ezt használja. Szakértők szerint ráadásul az elektronika és az irányításhoz szükséges alkatrészek negatívan befolyásolják a lövedék romboló hatását is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla