Kémbázis és atomrobbantás a Holdon

2014.07.21. 14:47

Egy eddig titkosított dokumentum alapján úgy tűnik, hogy az amerikai hadsereg komolyan elgondolkozott azon, hogy megfigyelőállomást létesítsen a Holdon. A 100 oldalas tanulmányt 1959-ben állították össze, és egy olyan létesítményről írnak benne, ami Hold-Föld közti kommunikációt, illetve az utóbbi megfigyelését tette volna lehetővé.

A jelentést Neil Armstrong holdsétájának 45. évfordulóján adták ki. Az írás azt is megvizsgálja, milyen eséllyel lehet olyan fegyverrendszereket telepíteni a Holdra, amivel földi célokat lehet támadni. A kísérleti lehetőségek között a kísérleti atomrobbantás is felmerült, legalábbis a tanulmány néhány oldalán azt is el lehet olvasni, hogy az akkori tudósok mit gondoltak egy esetleges nukleáris robbanás holdi hatásairól. A szempontok között a sugárzás idegen létformákra gyakorolt hatása is felmerült.

Egy másik, a titkosítás alól szintén csak most feloldott dokumentum arról ír részletesen, hogy raboltak el az amerikaiak egy szovjet űrkapszulát. A Lunik nevű eszközön a szovjetek fejlettségi szintjét akarták lemérni, de aztán később visszaszolgáltatták azt az eredeti gazdának.  • Hírek
  • Személyi kölcsön