Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Kína odavág az Apple-nek: nincs többé kormányzati iPad

2014.08.06. 15:51

A kínai kormány ezentúl nem biztosít Apple-termékeket az állami szférában dolgozóknak. A Bloomberg jelentése szerint az amerikai vállalat tíz terméke (köztük az iPad, az iPad Mini és a MacBook Pro) júliusban lekerült a kínai közbeszerzési listákról, így a kádereknek a jövőben más eszközökre kell hagyatkozniuk a kommunizmus építésében.

Hivatalos források szerint a tiltás biztonságpolitikai okokra vezethető vissza, a kínai kormány ugyanakkor szeretné elérni, hogy tisztviselői inkább hazai készülékeken pötyögve lendítsék fel a fogyasztást.

Az ország kormányzata ennek érdekében nemcsak az Apple-t igyekszik kiszorítani a piacról: májusban a Windows 8-at, valamint a Symantec és a Kaspersky vírusirtóit húzták ki a listáról. Az ürügy ezekben az esetekben is a kiberbiztonság volt, de az állami média már a Google-t és a Facebook-ot is több ízben kémkedéssel vádolta. A legutóbbi döntés jelzésértékű lehet a nem kormányzati szervek számára is, így valószínű, hogy az amerikai termékek forgalma alaposan visszaesik majd a kínai fehérgallérosok körében.

Az Apple számára mindez érzékeny érvágást jelenthet, hiszen a vállalat bevételének mintegy tizenhat százaléka a kínai piacról származik. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a felsőbb utasítást a lakossági fogyasztók is követik majd, hiszen az Apple-termékek eladásai az állam rohadt almás kampánya ellenére is töretlenül nőnek.