Aliz
6 °C
14 °C

Mit tud a magyar titkosszolgálat által használt kémprogram?

2014.08.14. 20:42
Mindent, amit sejteni lehetett: feltörhetik a wifiket, helyi hálózatokat, az internetszolgáltatók szervertermeiből pedig könnyedén lőnek bárkire. Az arzenál széles skálán mozog, ami még akkor is döbbenetes, ha szakembereknek igazán új nincs benne, a laikusokat azért meglepheti, hogy tényleg elég pár másodperc egy sikeres támadáshoz, vagy hogy a biztonságosnak tartott BlackBerry is könnyedén lehallgatható.

Emlékeznek még Zoltanra, a kiberkémre, aki cuki legós emailcímmel konspirál?

Zolispotting
Zolispotting

Nemrég megírtuk, hogy a magyar titkosszolgálat kiterjedt levelezést folytatott a Gamma nevű cég supportjával a FinFisher/FinSpy megfigyelőprogrammal kapcsolatban: a bizonyítékok a parlamentet is lázba hozták, hamarosan összeül a Nemzetbiztonsági Bizottság, hogy kiderítsék, mire használja a magyar titkosszolgálat a szoftvert. A rövid válasz egyszerű: kémkedésre. A hosszabbnak jártunk utána.

Ez az igazi pr

A cég nevében, @GammaGroupPR júzerrel a weblapot feltörő hekker azóta is csöpögteti az információkat, nézegeti, mit talált. Érdmes követni.

A hekker egyébként azóta megszólalt (az átláthatóság sokat számít!), és több bekezdésben kifejtette, pontosan hogyan törte fel az oldalt (kiderült semmi ördöngösség nem volt benne), és arra kért mindenkit, hogy kövessék a példáját. 

A kormányzatoknak szánt kémprogramról valójában már jó pár éve szivárognak információk: a Wikileaks még 2011 végén tett közzé több dokumentumot a FinFisherrel kapcsolatban, a kommunikációért felelős irányítószervereiket is lefülelték már, a programot gyártó Gamma International honlapjának feltörése után azonban még egy kicsit okosabbak lettünk. A friss dokumentációk mellett a program egyik altípusából futtatható demóverzió is kikerült, nem beszélve a korábban már bemutatott supportos csevegésekről, amelyek azért árnyalják a termékbemutatók idealista világát, ami alapján a program körülbelül mindenre képes, amire egy igazi kiberügynöknek szüksége lehet.

Érdemes azért végigvenni a legfontosabb modulokat, melyekhez sokszor hardveres támogatás is jár, izgalmas, filmekből ismert ránézésre mindenre képes táskába épített laptoppal.

Tréning, támogatás, frissítés

A FinFisher nemcsak egy kémprogram, hanem egy szolgáltatáscsomag: az eredetileg német székhelyű, ma már több országban jelenlévő, csak kormányzati feleknek szállító Gamma International betanítást is ad szoftvere mellé.

Gammák, öt kontinensen, kilenc országban
Gammák, öt kontinensen, kilenc országban

A leendő ügyfelek szakértői szemek felügyeletével gyakorolhatják:

 • hogyan kell embereket beazonosítani a neten;
 • anonim emaileket követni;
 • hozzáférni a webmailekhez;
 • feltörni weboldalakat és szoftvereket;
 • megfigyelni internetkávézókat, wifiket;
 • elkapni és felvenni VOIP-hívásokat.


Ha a gyakorlás után gondok lennének, az sem gond, mint ahogy láttuk, támogatás is jár a szoftvercsomaghoz, sőt frissítések, és egyéni fejlesztések is (leszámítva a hardvereket).

Ez lenne a blackbox?

A honlapról kiszivárgott termékbemutatók alapján a FinSpynak van olyan modulja, amit kifejezetten az internetszolgáltatók bekebelezésére fejlesztettek. Előfordulhat, hogy itthon is ezt használják, de még valószínűbb, hogy Magyarországon a Kapitális Bongó fut a szervertermekben. A megfelelő berendezéseket már 2002-ben telepítették. Azóta persze akár frissíthettek is, mondjuk a FinFisher megoldására (bár eredetileg is futhat ez, hiszen a cég 1996-os alapítású), amely a termékbemutató szerint

 • minden gyakori protokollal elboldogul;
 • több módon képes azonosítani a célpontokat (IP, Radius, DHCP, MSISDN);
 • elrejti a megfigyelőszoftvert a célpontok letöltései között;
 • szoftverfrissítésekbe rejti a kémszoftvereket;
 • a célpontok által látogatott weboldalakon keresztül telepíti fel a kémszoftvereket.
Kémgép
Kémgép

Utóbbihoz külön modul is van, amivel a szolgálatok könnyen beállítható támadó weblapokat, hozhatnak létre, kártékony kódot pakolhatnak weblapok mellett webmailekbe és videóportálokba is. A támadás ráadásul állítólag akkor is működik, ha csak egy emailcímet tudnak a szolgálatok. De beállítható az ellenkezője is: mindenkit támadhatnak, aki bizonyos weboldalt meglátogat. 

Ezek elől igazából nincs hova menekülni, csak a legprofibb, legparanioásabb informatikai szakemberek figyelnek folyamatosan minden kimenő-bejövő forgalmat a számítógépeiken. Enélkül viszont lehetetlen észrevenni, mikor ügyködik éppen az ügynök az ügyünkön.

Előbb-utóbb kikerüli a vírusirtókat

A programcsomag gerincét az asztali operációs rendszerekre való FinSpy modul adja: ez átcsúszik a negyven legfontosabb vírusirtón; hibák előfordulnak, a Microsoft Essentials, az AVG és a Google Drive is felismert bizonyos verziókat, de a levelezésekből is látszik, hogy ezeket folyamatosan javították. 

A FinSpy biztosítja a megfigyelők fedett kommunikációját is, emelett képes:

 • a Skype teljes megfigyelésére (beleértve a hívásokat, cseteket, fájlküldéseket, videót és kontaktlistát);
 • de felveszi a többi VOIP-alapú programban hallottakat és cseteket is ;
 • valós időben figyelhető meg vele bárki webkamerán és mikrofonon keresztül;
 • kinyerni a fájlokat a merevlemezről;
 • megfigyelni a billentyűleütéseket.

A szoftver a hivatalos tájékoztató szerint „minden nagyobb operációs rendszeren működik”: Windowson, Mac OSX-en és Linuxon, a supportnak nyitott hibajegyekből azért kiderül, hogy konkrét programverziókkal azért akad probléma.

Sebezhetőséget adok-veszek

A kémprogramot persze valahogy el is kell juttatni a célpontig, és nem minden esetben van lehetőség vagy idő az internetszolgáltatót igénybe venni ehhez. Megoldás ilyenkor is van, elég 

 •  kb. negyven másodperc és egy USB- vagy FireWire-port;
 • vagy hogy a gép helyi hálózaton legyen;
 • vagy hogy a célpontnak okostelefonja legyen.

A szoftverekhez tartozik egy, a cég által fenntartott piac is: itt lehet hozzájutni az (általuk jellemzően másoktól beszerzett) összes még éppen használható sebezhetőséghez. Saját leírásuk szerint ezek főleg akkor hasznosak, ha a célpontok odafigyelnek, ismerik a főbb célba juttatási technikákat. Az úgynevezett 0-dayek ellen ugyanis nincs védelem: pont azért hívják őket nulladik napi támadásnak, mert a hibát még nem fedezték fel, és nemhogy nem javították, de egyetlen vírusirtó sem mutatja ki őket.

4 wap.png
Grafikán ismertetik a lehetőségeket a leendő vásárlóknak
Grafikán ismertetik a lehetőségeket a leendő vásárlóknak

Ezek a hibák sokszor távoli kódfuttatásra adnak lehetőséget, magyarul gond nélkül feltelepíthető a kémszoftver a célgépre. A FinFly Exploit nevű portálon mások mellett a Microsoft Office, az Internet Explorer, és Adobe Acrobat hibáit kihasználó sebezhetőségekhez lehetett hozzájutni.

A wifi percek alatt törhető

A bejutás megoldásához, a megfelelő célpont kiválasztásához, és a szükséges információk megszerzéséhez a Gamma több modult és hardvert is fejlesztett, ezeket jellemzően ügynökökkel juttatják a szolgálatok a célpontok közelébe. A FinIntrusion Kit nevű készlettel képességei elég széles skálán mozognak:

 • képes felfedezni az összes wifin és bluetoothon elérhető eszközt;
 • pár perc alatt megfejti a WEP-pel kódolt wifik jelszavait;
 • szótárazós támadással képes feltörni a WPA1 és WPA2 titkosításokat;
 • figyeli a helyi hálózatokat felhasználónevekért és jelszavakért, még titkosítás (TLS/SSL) esetén is.
Ilyen egy igazi kiberkém táskája, benne minden fontos hardverrel
Ilyen egy igazi kiberkém táskája, benne minden fontos hardverrel

Elég pár másodperc

Kifejezetten ügynökök terepmunkájához fejlesztettek USB-s és FireWire-s (másik gyakori csatlakozó) modult is. Ezt elég negyven másodpercre bedugni a célpont gépébe, ahol megkerüli a belépési jelszót, a jelszavas képernyővédőt, és automatikusan kinyeri az előre beállított, keresett adatokat.

A fájlokat észrevétlenül kimásolja, akár a kukából is vagy az alapján, hogy mikor nyitották meg őket utoljára. De megszerezi a hálózati információkat, csetlogokat, böngészési előzményeket, wifihez tartozó kulcsokat is.

Könnyen hozzájut felhasználónevekhez és jelszavakhoz az

 • emailkliensekből;
 • üzenetküldőkből;
 • böngészőkből;
 • távoli adminisztrációs eszközökből.

A mobilok sincsenek biztonságban 

A Gamma a modern kor követelményeinek megfelelve fejlesztett mobilos modult is. Ez egyrészt biztosítja a fedett kommunikációt az ügynökségen belül, másrészt kémkedési funkciókra is képes:

 • felveszi a hanghívásokat;
 • elmenti a szöveges üzeneteket;
 • élőben lehallgathat a célszemély;
 • bármi leölhető a mobilokra.

Ahogy az előző cikkünkből kiderült, a szolgáltatások egy része nem mindig, minden készüléken működik tökéletesen: a lehallgatásra való kamuhívás például néha kicsörög. Ehhez viszont megint hozzá kell tenni, hogy a szoftvert folyamatosan fejlesztik, mobilból és mobilos operációs rendszer-verzióból pedig ma már rengeteg van, nincs könnyű dolguk.

Így lehet mobilokat fertőzni
Így lehet mobilokat fertőzni

Ha nem is működik minden, a lehetséges szolgáltatások listája persze akkor is ijesztő: a fentiek mellett a célszemélyeket követni is tudják GPS és cellainformációk alapján, és mindent rögzíteni tudnak a biztonságosnak tartott BlackBerry Messengerben is (ezt használja Obama is). 

Azok sincsenek teljesen biztonságban, akik hanyagolják az okostelefonokat: a lista szerint a szoftver nemcsak Windows Phone-on, iOS-en, BlackBerry-n és Androidon működik, hanem Symbianon is.

Félelmetes, na

A kiberbiztonsági témákhoz értők jogosan mondhatják: a fentiekben nincs semmi meglepő, igazából a funkciók, lehetőségek nagy része olyan, amit bárki elérhet. Viszont akkor is brutális, hogy valakik ezt így, a dokumentáció alapján szinte pár kattintással használható formában összerakták.

Ráadásul a megrendelők kormányzatok, akiknek azért megvan az a plusz is, hogy tényleg hozzáférhetnek mondjuk az internetszolgáltatók infrastruktúrájához, és akkor sincs nagyobb gond, ha a program működése nyomot hagy maga után, el lehet azt tüntetni sokféleképpen. Mindehhez még ott a folyamatos támogatás.

Mindemellett, honlapfeltörés ide vagy oda, amit most látunk, valószínűleg még mindig csak a jéghegy csúcsa. A Gamma szoftvereit csak pár titkosszolgálat használja, pedig nem egy van a Földön, az NSA képességeinek pedig még mindig csak egy kis részét ismerjük, Snowden pont a héten ismerte be, hogy bőven nem a lehetséges 1,7 millió dokumentumot szivárogtatta ki

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?