Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Polip inspirálta az új álcatechnológiát

2014.08.19. 17:36

Egy kutatócsoport olyan álcaruhát fejlesztett, amihez a polipok színváltozása adta az inspirációt. A houstoni és illinois-i egyetemek kutatói azt elemezték, hogy tudnak a polipok és tintahalak ilyen gyorsan színt váltani. Ez ösztönözte őket annak a fényérzékeny anyagrétegnek a létrehozására, ami fény hatására megváltoztatja a színét.

A technikai részleteket nemsokára ismertetjük, addig nézzék meg, hogy néz ki mindez videón.

Polip inspirálta az új álcatechnológiát

Mint látható, szobahőmérsékleten a hártya fekete színű. Ha azonban a hőre érzékeny festékkel kezelt felső réteget fény éri, az anyag kifehéredik. Kaméleonszerű álcázásnak ez még nem nevezhető – legfeljebb egy óriási sakktáblán lehetne elbújni vele –, de már az is nagy előrelépés, hogy sikerült használható alapanyagot fejleszteni egy emberi álcaruhákhoz.

Hogy miből áll a ruha?

  • Az anyag felső rétegét hőérzékeny festékkel kezelték, ami alacsony hőmérsékleten fekete színű, de 116 Fahrenheit-fok (46,6 Celsius-fok) fölött kivilágosodik.
  • A hőérzékeny réteg alatt található a fényvisszaverő, ezüstös színű elemeket tartalmazó hártya. Ezek a hőmérsékletet szabályozó, ultravékony szilíciumlapkákra nyomott áramkörökből állnak, illetve egy áttetsző szilikongumi-alapból.
  • A két, összesen 200 mikron vastag réteg alatt meghúzódik egy csomó fényszenzor is. Ha ezekbe fény jut, a ruha tudni fogja, mikor kell megváltoztatnia a színét.

Azt maguk a fejlesztők is elismerik, hogy a technológia nem rendszeresíthető azonnal, de a kísérletezést természetesen nem fejezik be. John Rogers, az Illinois Egyetem kutatója szerint az álcaruha már a mostani formájában is jó kiindulópont a későbbi fejlesztésekhez.