János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új fotók a kínai lopakodó drónról

2014.09.18. 13:17

Előkerült néhány felvétel a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (KNFH) lopakodó drónjáról, a Pterodactylről. Feltételezik, hogy a fotókat a 38-as hadosztály hadgyakorlatán készíthették idén augusztusban, amikor Kína Üzbegisztánnal, Tádzsikisztánnal, Kazahsztánnal és Oroszországgal tartott közös hadgyakorlatot.

A szakértők szerint a 38. hadosztály két zászlóaljának 24-36 Pterodactyl drónja lehet; ezek aktív, rendszerben álló robotrepülőgépek. Az egyenszürkére festett Pterodactylek két HJ-10 típusú tankelhárító rakétát szállítanak; a célzásról a gép orra alá szerelt elektrooptikai szenzorok és lézeres célzóberendezések gondoskodnak.

Pterodactyl Sensors
Fotó: popsci.com

További érdekes adatok a gépről:

  • Tömeg: 1100 kilogramm
  • Teherbíró kapacitás: 200 kilogramm
  • Készenléti idő: 20 órán át tud levegőben maradni
  • Hatótávolság: 4000 kilométer

A Pterodactyl abban különbözik más kínai robotrepülőgépektől - például a CH-4-től -, hogy a gép orrán lévő dudor egy nagyobb teljesítményű antennát rejt, ami nagyobb távolságból is stabil kommunikációt biztosít, illetve növeli az ellenállást a zavaró jelekkel szemben.

A Pterodactylt a kínaiak nem csak maguknak tervezték; népszerű exportcikknek számít, elsősorban a közel-keleti országokban.