Az EU, a NATO és Ukrajna ellen kémkedett egy orosz hackercsoport

2014.10.14. 19:51

Egy amerikai biztonsági cég szerint orosz hackerek a NATO, az Európai Unió és Ukrajna kormánya ellen kémkedtek a Windows operációs rendszer egyik biztonsági részét kihasználva. A célpontok és a hackerek által hátrahagyott bizonyítékok miatt gondolják azt, hogy a csoport orosz. 

A dallasi iSight szerint a csoport emailek útján fertőzte meg a célpontok gépeit.  Azt nem tudják, hogy pontosan mi juthatott a hackerek birtokába, de az általuk elküldött emailek tartalma miatt úgy vélik, hogy az ukrajnai konfliktusról szerettek volna információkhoz jutni. Például 2013 decemberében ukrán regionális hivatalok kaptak egy emailt, melynek fertőzött csatolmánya oroszokat támogató szélsőségesek neveit tartalmazó listát ígért. 

A kémkedést nem tavaly kezdték, már évek óta próbálnak információkat szerezni különböző módszerekkel, a Windows biztonsági rését csak augusztus óta használták ki. 

A Microsoft egyébként már rajta van az ügyön, úgy tervezik, hogy még kedden kiadnak egy frissítést, amellyel megoldják a problémát.  Az iSight értesítette az érintetteket, hamarosan egy tizenhat oldalas jelentést is kiadnak a történtekről, de az orosz és az ukrán kormány, valamint a NATO és az EU sem kívánt hivatalosan reagálni az ügyben. 

Bár nincs konkrét bizonyíték, de a cég úgy véli, hackercsoportnak lehetett kapcsolata az orosz kormánnyal, mert elsősorban kémkedésre és nem cyberbűnözésre specializálódtak, és olyan kifinomult módszereket alkalmaztak, melyek korábban ismeretlenek voltak. 

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM