Adalbert
13 °C
21 °C

Elkapták az online drogbiznisz királyát

2014.11.06. 18:34

Letartóztatták az online drogterjesztéssel foglalkozó Silk Road 2.0 üzemeltetőjét San Franciscóban – írja az FBI tweetje nyomán a Business Insider, a lap szerint a férfi, Blake Benthall a SpaceX munkatársa lehet vagy lehetett a Facebook alapján.

Az amerikaiak az Europollal együttműködve próbálják megfékezni az online drogpiac terjedését, állítólag Írországban is letartóztattak egy drogkereskedőt, állítólag 55 millió forint értékű ecstasyt, LSD-t és más drogokat foglaltak le. Közben a Silk Road 2.0-ra látogató netezőket egy hivatalos közlemény fogadta, mely szerint az oldalt lefoglalták.

Lesznek még letartóztatások

Az európai hatóságok arra utaltak, hogy a következő 24 órában további letartóztatások várhatók, és más oldalakat is felfüggeszthetnek a deep web ellen folytatott Onymous-műveletben. A Business Insider szerint az Agora, az Alpaca, a BlueSky, a C9, a Hyrda, a Pandora sem elérhető, ahogy a Silk Road sem.

Mára közhely, hogy ha valaki neten akar drogot venni, el kell látogatnia a web sötét oldalára, ahol a Silk Road nevű digitális feketepiac és társai teljes anonimitással és széles kínálattal várják. A leghírhedtebb boltot ugyan bezárta az FBI, de nem sokáig maradt utánpótlás nélkül. Összefoglaló cikkünket itt találja.

Hogyan működik a deep web eléréséhez szükséges Tor? Lehet közvetítőszervert, proxyt használni, ilyenkor a felhasználó küld egy utasítást a proxynak, az pedig a célzott weboldalnak. A válasz ugyanígy működik. Ilyenkor a weboldal csak a proxy IP-címét látja. Ezzel két probléma van: bárki láthatja, mit közöl a júzer a proxyval (bár ez a része a kommunikációnak még titkosítható), illetve hogy a proxy látja a felhasználó IP-címét, és a weboldalt is, amihez kapcsolódik. A megoldás sok proxy egymás után kötése, így mindegyik csak a maga részét látja. Részletek cikkünkben.