Klaudia
-4 °C
2 °C

Ajtót nyit a repülő robot

2014.11.12. 14:32

A nehezen megközelíthető, lerombolt épületek felkutatásában segíthet a Tokiói Technológiai Intézet új robotja, amely repülésre és ajtók kinyitására is képes. A négyszögletes robot propellerek segítségével mozog – fejtette ki Hidejuki Cukagosi, az intézet munkatársa kedden.

Gifünk csak illusztráció
Gifünk csak illusztráció

Léteznek már robotok, amelyek át tudnak repülni a romok vagy egyenetlen felületek felett. Akadályt jelentenek azonban számukra az ajtók, ezért csak korlátozottan vethetők be a sérült vagy összeomlott épületekben rekedt áldozatok kimentésénél – írja az MTI. Az új robotnak, amelynek egy-egy oldala 60-70 centiméteres, a legutóbbi kísérlet során már sikerült önállóan kinyitnia egy ajtót és átrepülni azon.

A repülő robot szívókorongjai segítségével megtapad a kifelé nyíló ajtón, majd egyik karját egy légzsákhoz hasonló szerkezet segítségével a kilincshez nyomja, ezáltal az ajtó résnyire kinyílik. A robot ezután a propellerjei által keltett légáramlat révén szélesre tárja az ajtót.

Egy beépített minikamera és mikrofon segítségével a jövőben a távirányítású robot bevethető lesz például a fukushimai atomerőmű 2011-ben tönkrement reaktorépületében is, ahova eddig a nagy sugárzás miatt nem léphettek emberek. A tervek szerint a robotot sugárzásmérővel is felszerelik.