A bőre alatt is pénz van a MrBitcoin alapítójának

2014.11.13. 21:43 Módosítva: 2014.11.13. 22:13

Digitális pénztárcaként működő mikrochipeket ültetett magába Martijn Wismeijer holland üzletember, a MrBitcoin cég társalapítója. A chipek a bitcoin virtuális fizetőeszközzel működnek – írja az MTI.

Martijn Wismeijer szerint a kísérlettel a virtuális pénztárca ötletének megvalósulását segítik. A chipeket egy 2x12 milliméteres "biokompatibilis" üvegkapszula tartalmazza, amelyet egy speciális fecskendő segítségével ültettek az alanyok kezeibe. A chipek rádiójeleket bocsátanak ki, képesek kommunikálni más digitális eszközökkel, így Android rendszerű mobiltelefonokkal és táblagépekkel, és egyenként 888 bit információt tudnak tárolni.

A chipeken tárolt adatok inkább egy takarékszámlára hasonlítanak, mintsem folyószámlára

- magyarázta Wismeijer. A kifizető eszköz a mobiltelefon marad, ade az összeg maga a chipről érkezik. Eddig a bitcoinban tartott pénzösszeget telefonon vagy számítógépen lehetett egy virtuális tárcában őrizni.

Martijn Wismeijer
Martijn Wismeijer

Ajtót nyit, kinyomja a vekkert vele

A kísérlet olyan jelentős érdeklődést váltott ki, hogy Wismeijer biztonsági okokból időlegesen visszavonta a kezeiben tárolt pénzt. „Nem az volt a cél, hogy mindenki tudjon róla” - magyarázta.

A beültetés november 3-án történt, a holland férfin kívül még néhány ember teszteli a chipet. A chipeket a Dangerous Things cég árulja az interneten, a fecskendővel együtt 99 dollárért (mintegy 24 ezer forint). Wismeijer ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a beültetéshez szakemberre van szükség a fertőzések elkerülése érdekében.

A digitális pénz tárolása mellett a chipeket okostelefonnal programozni lehet más feladatokra is, például elektronikus ajtók nyitására, vagy ébresztőórák csörgésének kikapcsolására. Wismeijer nagyjából 1500-ra becsülte azoknak a számát, akik a testükbe ültetett hasonló chippel élnek világszerte, de nem tudni, hogy ebből mennyi eszköz tárol bitcoinokat. Az üzletember szerint az ilyesfajta kísérletek teszik elfogadhatóvá a technológiát a társadalomban.

Képzeld el, hogy van egy tetoválásod, ami normális esetben láthatatlan, de pirossá válik, ha szívrohamod van: az okostelefonnal leolvasod a jelzést, és az orvosod értesítést kap

– magyarázta.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét