Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

118 embert tartóztattak le repülőjegy-vásárlás miatt

2014.11.28. 17:04

Száztizennyolc kiberbűnözőt vettek őrizetbe negyvenöt országban egy összehangolt akcióban, amelyet egy olyan bűnszervezet ellen indítottak, amely lopott és hamisított bankkártyaadatokkal történő online repülőjegy-vásárlásra specializálódott – közölte pénteken a hágai székhelyű Europol.

Az Európai Unió tagállamai közötti rendőri együttműködést elősegítő intézmény tájékoztatása szerint az összehangolt rendőri akciót nyolcvan repülőtéren hajtották végre többek között a Visa, a Mastercard és az American Express bankkártya-társaság, valamint a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) segítségével. Az akciót több mint 60 légitársaság segítette, írja az MTI.

A műveletet az Europol hágai, az Interpol szingapúri, valamint a latin-amerikai Ameripol bogotái irodájából hangolták össze – számolt be Rob Wainwright, az Europol igazgatója.

Az Europol adatai szerint naponta 800 alkalommal vásárolnak Európában repülőjegyeket lopott vagy hamis bankkártyával. Így a légitársaságoknak évente egymilliárd dollárnyi veszteségük keletkezik. A repülőjegyekkel való üzérkedés sok esetben a kábítószer- és emberkereskedelmet segítette.

Az Europol szóvivője hangsúlyozta, hogy rendkívül nehéz a légiközlekedés területén az internetes csalás nyomára bukkanni. A repülőjegyeket általában más néven foglalják le, mint amely a bankkártyán szerepel, emellett a csalók általában az utolsó pillanatban veszik meg őket. Mivel minden egyes repülőjegy-vásárlást ellenőrizniük kell a bankoknak is, a rendőrség ezzel értékes időt veszít el. "Mire a csalók nyomára akadunk, ők már régen egy repülőgépen ülnek" – magyarázta a szóvivő, s hozzátette, emiatt volt szükség a nagyszabású akcióra.

Wainwright azt mondta, a példa nélküli akciót négy hónapig készítették elő, és "nagyszerű példája a rendőrség és a magánszektor együttműködésének a fogyasztók védelme érdekében".