Mihály
12 °C
21 °C

Már majdnem működik a Sony emailrendszere

2014.12.01. 07:38
A Sony Pictures Entertainment filmforgalmazó vállalat a FireEye biztonsági társaság bírósági szakértőit bérelte fel a stúdiói ellen múlt hét elején elkövetett súlyos hackertámadás következményeinek felszámolására - mondta el vasárnap három, az ügyet ismerő forrás.

A Sony Észak-Korea által felbérelt hackerek támadására gyanakszik. Az esetet a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI is vizsgálja - tette hozzá a név nélkül nyilatkozók egyike az MTI szerint.

A Sony Pictures számítógépes hálózata a múlt hétfőn vált használhatatlanná, miután a képernyőkön egy vörös koponya jelent meg, a "#GOP által meghekkelve" üzenet kíséretében, amelyben a GOP rövidítés állítólag a Béke Őrei (Guardians of Peace) elnevezést takarja - írta a Los Angeles Times című amerikai lap.

A szakértők jól haladnak a munkával, egy hét után várhatóan hétfőn tudják visszakapcsolni a cég levelezési rendszerét - mondta egy, az FBI vizsgálatát kommentáló forrás.

A Sony vezetői nem hajlandóak nyilatkozni a támadás léptékéről, ugyanakkor a cégnek küldött e-mailek rendre azzal a kéréssel jönnek vissza, hogy alkalmazottaikat telefonon keressék, mivel a rendszer "jelenleg működésképtelen".

A FireEye internetbiztonsági társaság Mandiant nevű részlege, amelyet a munkára ráállítottak, olyan cég, amely a számítógépes behatolások áldozatainak segít felmérni az elszenvedett károk mértékét.

A Re/code című, technológiai híreket közlő weboldal pénteki beszámolója szerint a Sony Pictures azt gyanítja, hogy az internetes támadást Észak-Korea megbízásából dolgozó hackerek hajtották végre, bosszúból a The Interview (Az interjú) című film támogatásáért.

Az amerikai és kanadai mozikban december 25-én bemutatandó vígjátékban a CIA, az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége két újságírót bérel fel Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meggyilkolására.

Észak-Korea júniusban azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy komoly és könyörtelen megtorlásra számíthat, ha nem akadályozza meg a film bemutatását. Az ENSZ főtitkárához intézett levelében pedig azzal vádolta meg az amerikai kormányt, hogy a produkció és forgalmazása engedélyezésével szponzorálja a terrorizmust és háborús cselekményt követ el.