Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bohócorr van nálam, és nem félek használni!

2014.12.12. 11:59

Az amerikai rendvédelmi erők ugyan jóval gyakrabban használnak fegyvert, mint általában a rendőrségek a világ egyéb tájain, de ez nem jelenti, hogy ott nincs törekvés arra, hogy hatékony, de mégsem halálos eszközökkel szereljék fel a rendőröket. Az egyik ilyen megoldás a tézer, vagyis az elektromos sokkoló, a másik pedig a gumilövedékes fegyverek iránya.

Az Alternative Ballistics nevű cég már régóta dolgozik a patthelyzet feloldásán. Az ő ötletük lényege egy olyan, a hagyományos lőszert használó pisztoly elejére felcsatolható toldat, ami valójában egy olyan gumilövedék, ami elveszi az éles lőszer halálos erejét, de megtartja azt a szokását, hogy a becsapódás ereje megállítja a célpontot.

A legfrissebb termékük azonban a viccnek azért durva kategória ritkán látott versenyzője: a felcsatolható gumilőszer ugyanis pontosan olyan, mintha valaki bohócorrot szerelne a pisztolyára. A piros gömb speciális gumiból készült, ami felfogja a kilőtt éles lőszer magját, azzal együtt repül el a célpontig, és ott úgy csapódik be nagy erővel, hogy közben nem (vagy hát csak ritkán) okoz súlyos vagy halálos sérülést.

22.png

A fegyveres szakértők több problémát is látnak a megoldással kapcsolatban. Egyrészt ott a bohócorr-dolog viccessége, de ennél fontosabb, hogy az előtétet éles helyzetben kell rátenni a pisztolyra, nagyjából az után, hogy a rendőr már célba vette a bűnözőt. A cég szerint teljesen életszerű, hogy egy rendőr ilyen feszült körülmények között is képes lesz a csőre töltött fegyver veszélyesebbik végére pattintani valamit anélkül, hogy ellőné a saját ujjait, a szakértők ebben már korántsem ilyen biztosak.

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a kutatások szerint az olyan helyzetekben, amikor az amerikai rendőrök valódi tűzpárbajba keverednek, az átlagosan 3-10 méteres távolságból leadott lövések alig 10 százaléka találja el a célt, máris sejthető, hány bohócorrot kell felszerelni egy ilyen helyzetben.

Vass Gábor, a Kaliber magazin főszerkesztője és fegyveres szakújságíró hívta fel a figyelmünket még néhány apróságra. Az egyik, hogy az amerikai rendőröket úgy képzik, hogy ne egyes lövéseket adjanak le, hanem duplázzanak rá, így elég komoly esélye van annak, hogy az első, nem halálos bohócorr-lövedéket néhány tizedmásodpercen belül követné a második, teljesen hagyományosan halálos találat.

Vass javaslatára szerkesztettük ki a cikk egy korábbi állítását, amelyben tévesen azt írtam, hogy a gumilövedékes fegyverek már a tömegük miatt is komoly extra terhelést jelentenének. Ez nem így van, ezeket a kisebb teljesítményő lőszerekkel üzemelő pisztolyokat nem feltétlenül kell acélból összerakni, jóval könnyebb alumíniumötvözetek is megfelelnek. Az orosz rendvédelmi erők egyes speciális egységeinél, például a metrókban járőröző rendőröknél is ilyen fegyver van, bár ott elsősorban nem a bűnözők védelme a cél, hanem hogy egy tűzharcban az utazóközönségben ne essen nagyobb kár a pontatlan lövések miatt.