Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Franciaország betiltja az Ubert

2014.12.15. 13:16

Franciaország január 1-től betiltja az Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatást, akkor lép ugyanis életbe a taxik tisztességes versenyét szabályozó törvény – jelentette be hétfőn a belügyi szóvivő az MTI szerint.

Pierre-Henry Brandet azért beszélt erről az I-Télé hírtelevízióban, mert hétfő hajnalban forgalomlassító tiltakozásba kezdtek a párizsi taxisok a francia fővárosba bevezető útszakaszokon. A repülőterekről a Párizs felé vezető autópályákon mintegy száz taxi foglalta el a sávokat, lépésben haladva a belváros felé. Délutánra terveznek az Invalidusok terére megérkezni, ahol tiltakozó nagygyűlést tartanak.

A három legjelentősebb francia taxisszervezet azért szólította fel blokádra a tagjait, mert a párizsi kereskedelmi bíróság pénteken nem tiltotta be az UberPop mobiltelefonos alkalmazás üzemeltetését, amely a taxisok szerint tisztességtelen versenyben veszi el a bejegyzett taxisoktól a munkát, miután a szolgáltatást nyújtó sofőrökre nem vonatkoznak a taxisokra érvényes szigorú követelmények.

Teljes mértékben

– válaszolta a belügyi szóvivő arra a kérdésre, hogy az alkalmazás a közeljövőben be lesz-e tiltva. Brandet szerint a január 1-jén életbe lépő törvény szigorú lesz az Uberhez hasonló vállalatokkal szemben: két év börtönbüntetéssel és 300 ezer eurós pénzbírsággal lesz sújtható, aki telefonos alkalmazással próbál meg taxizni. A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a sofőrök nem rendelkeznek a megfelelő utasbiztosítással, így nem csak törvénytelen, de veszélyes is szerinte a szolgáltatás.

Az Uber Franciaországban február óta elérhető. A cég franciaországi leányvállalatát októberben egyébként 100 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték megtévesztő kereskedelmi gyakorlat miatt. A cég fellebbezett a döntés ellen és folytatta az alkalmazás működtetését.

A francia reakció nem példa nélküli, hiszen máshol is tiltották már be az Ubert. Ugyanakkor az új szolgáltatás legyűrésére a tiltások kívül más lehetőségek is lennének, az USA néhány nagyvárosa például saját taxis app fejlesztésébe kezdett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?