Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Megtette az első lépéseit Hector, a robotsáska

2014.12.18. 17:40

A robotrovarnak hat botszerű lába van, és képes egymástól függetlenül mozgatni őket, így sokféle felülettel megbirkózik. Az alábbi videón például a maga ráérős tempójában, de gond nélkül átkel egy kavicságyon, majd felmászik egy raklapra.

Hector felépítését és viselkedését a botsáskáról modellezték a tervezői a németországi Bielefeld Egyetemen. A lábaiba 18 rugalmas ízületet építettek, amelyekkel az igazi állat izmait tudja utánozni. Segíti az egyensúlyozásban, hogy különböző magasságokba képes emelni a külön mozgó lábakat. A szenzoraival pedig érzékeli az ütközésveszélyt, így korrigálni is tudja a mozgását.

Egyelőre rövid hatótávú kamerákkal és szenzorokkal szerelték fel a robotot, de már dolgozik rajta az Axel Schneider által vezetett csapat, hogy növeljék az érzékelési távolságot, hogy Hector még inkább utánozni tudja a hús-vér rovarokat. Ami amellett, hogy remek játéknak tűnik, arra is hasznos lesz, hogy modellként használják állatok mozgásának pontosabb megértéséhez. Márpedig ez manapság az élet legkülönbözőbb területein bizonyulhat hasznos tudásnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!